15 listopada 2012

Muffiny orkiszowe z musem jabłkowym

Jak umilić sobie poranek w środku tygodnia, kiedy na leniwe, spokojne śniadanie brak nam czasu? Najlepiej złapać za coś słodkiego, ale nie mam tu na myśli słodkiej drożdżówki z budki zza rogiem zjadanej w pośpiechu w autobusie, a muffinkę. W całości na mące orkiszowej, nie za słodka, z jabłkowym musem wewnątrz, posypana płatkami migdałowymi. Jeśli nie na pierwsze, to na drugie śniadanie lub jako deser. Szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają.

Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- mus jabłkowy 
- płatki migdałowe

W dwóch oddzielnych miskach mieszamy składniki "mokre" i "suche", pomijając mus oraz płatki migdałowe. Wlewamy mokre do suchych i szybko mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, następnie porcję musu i ponownie ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180ºC przez 20-25 minut. Smacznego!

11 listopada 2012

Szybka zupa serowa

Zawsze doceniałam proste i szybkie w przygotowaniu dania, z drugiej strony nie miałam nic przeciwko staniu przy garnkach po kilka godzin. Na studiach rzadko kiedy mogę sobie na to pozwolić, dlatego zazwyczaj wybieram dania, które są mało pracochłonne.
Zupą serową zawsze zachwycała się moja koleżanka - to jej ulubiony szybki posiłek. Po tak dobrej rekomendacji postanowiłam spróbować i ani trochę się nie zawiodłam. Kremowa zupa z kawałkami szynki i podsmażoną cebulką, doprawiona sosem Worcestershire, z malutkimi grzankami na wierzchu. Idealna propozycja na szybki, rozgrzewający obiad.

Składniki:
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3 serki topione po 100 g każdy
- 2 cebule, pokrojone w pół-talarki
- 100 g szynki, pokrojonej w krótkie paski
- sos Worcestershire
- świeżo mielony pieprz
- grzanki

Cebulę szklimy na oliwie, po chwili dodajemy szynkę i zalewamy 1 l bulionu. W pozostałym bulione rozrabiamy serki i dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy aż serki całkowicie się rozpuszczą, a zupa stanie się kremowa. Doprawiamy do smaku sosem Worcestershire oraz pieprzem. Przelwamy do miseczek i posypujemy grzankami. Smacznego!


04 listopada 2012

Ciastka owsiane "całuski"

Czy jesień da się lubić? Dla mnie każda pora roku ma w sobie coś magicznego, nawet wtedy, gdy temperatura niebezpiecznie spada w dół, a poranki stają się na tyle chłodne, że wstanie z ciepłego łóżka staje się nie lada przedsięwzięciem. Dla opornych polecam zaparzyć filiżankę ulubionej herbaty i upiec owsiane ciastka. Są chrupiące, malutkie, takie w sam raz na dwa,trzy kęsy. To najprostsze ciastka owsiane jakie robiłam, składniki na nie bez problemu znajdziecie w szafce. Migdały można pominąć, dla mnie dodają one niesamowitego uroku każdemu ciasteczku.

Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" , z moimi zmianami
- 200 g masła
- 250 g płatków owsianych
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- garść migdałów

Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na puszysta masę. Dodajemy płatki owsiane, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy, a następnie dzielimy na 4 kawałki. Z każdego robimy wałek, który dzielimy na równe części. Formujemy z nich małe, okrągłe ciasteczka. Na wierzchu każdego układamy migdała i delikatnie dociskamy. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 15 minut. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...