28 lipca 2013

Cookies - ciasteczka amerykańskie

Jeśli miałabym określić, co oznacza dla mnie termin "amerykańskie ciastka" powiedziałabym, że to  kruche ciastka z dodatkiem orzechów i czekolady, przechowywane przez panie domu w dużych słoikach lub ozdobnych puszkach. Właśnie takie są ciastka, na które przepis znajdziecie poniżej. Cynamon jest w nich bardzo wyczuwalny, więc jeśli nie przepadacie za tą korzenną przyprawą, proponuję zmniejszyć jej ilość o połowę.

Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"
Składniki:
- 150 g masła
- 125 g cukru
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 100 g czekolady deserowej, połamanej na małe kawałki
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka proszku
- 0,5 - 1 łyżeczka cynamonu

Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz cynamonem. Dodawać stopniowo do masy maślano - jajecznej i dokładnie miksować. Na sam koniec wsypać orzechy oraz czekoladę. Wyrobić całość ręcznie lub za pomocą miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać równe porcje ciasta, formując ciasteczka. Piec w temp. 200ºC przez ok. 14 minut. Smacznego!

18 lipca 2013

Cytrynowe mini-serniczki z jagodami

Najpierw były jagody. Potem miały być domowe jagodzianki. A z piekarnika wyszły mini-serniczki. Dodatek cytryny cudownie "orzeźwia" masę serową i idealnie współgra z leśnymi jagodami. Pyszny deser, do przygotowania w oka mgnieniu. Przepis wędruje do akcji Jagodowo Nam!

Składniki:
- 500 g sera mielonego 3-krotnie
- 7 łyżek cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 120 g ciastek digestive
- 60 g masła, roztopionego
- szklanka jagód

Ciastka pokruszyć i  wymieszać z masłem do konsystencji "mokrego piasku". Wyłożyć mieszanką spód 15 papilotek i umieścić je w formie na muffiny. Ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz skórką z cytryny. Dodać połowę jagód i wymieszać. Nałożyć równe porcje masy na przygotowane spody. Następnie poukładać na wierzchu pozostałe jagody. Piec w temp. 165°C  przez ok. 25 minut. Smacznego!



13 lipca 2013

Pyry z gzikiem

Pochwała prostoty rodem z Wielkopolski. W połączeniu twarogu z gotowanymi młodymi ziemniaczkami zakochałam się w zeszłe wakacje, podczas poznańskiego OFDSu. Pyry z gzikiem najlepiej smakują mi w asyście świeżych sałatek albo tej szwedzkiej sałatki z ogórka. Proporcje należy dobierać według własnego uznania i apetytu. Jeśli jeszcze nie robiliście, spróbujcie koniecznie! 

Składniki:
- młode ziemniaki, średniej wielkości
- 25 dag twarogu
- 5 łyżek śmietany
- pęczek szczypiorku, posiekany
- sól i pieprz

Ziemniaki szorujemy i gotuejmy w osolonej wodzie. Twaróg rozdrabniamy, mieszamy ze śmietaną szczypiorkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, na każdą połówkę nakładamy twaróg. Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...