22 listopada 2013

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Masło orzechowe to produkt, który stosunkowo od niedawna gości w mojej kuchni. Najbardziej smakuje mi w połączeniu z waflami ryżowymi i bananem. To naprawdę pyszna i syta przekąska. Kiedyś zabrałam się za sos bazujący na maśle orzechowym i  zdecydowanie nie był to mój smak. Jeśli nie w wersji wytrawnej, to może w słodkiej? Oczywiście, że tak! Ciasteczka z masłem orzechowym są mięciutkie, a słonawy posmak masła bardzo fajnie współgra z czekoladą. Bardzo fistaszkowe, bardzo uzależniające. 

Przepis ze "Złotej księgi czekolady" Carli Bardi, z moimi zmianami
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 125 g masła orzechowego (użyłam crunchy) 
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 125 g czekolady deserowej, grubo posiekanej

Utrzyj masło z cukrem, jajkiem oraz esencją waniliową do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mąkę, sodę, sól oraz masło orzechowe. Wszystko miksuj na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec wsyp czekoladę i całość wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj równe porcje ciasta w odległości ok. 4 cm od siebie. Piecz w temp 190°C przez 10-12 minut. Odstaw blachę na 5 minut, a następnie zdejmij z niej ciastka. Smacznego!

14 listopada 2013

Pasta z makreli - w dwóch wariantach

Czy jecie zalecaną tygodniową ilość ryb? Mnie to się niestety nie udaje i pomimo tego, że bardzo lubię ryby, bardzo rzadko goszczą one na moim stole. Poza "tradycyjną" smażoną rybą (dorsz jest moim numerem jeden), najchętniej sięgam po wędzoną makrelę. Pokazywałam Wam już przepis na sałatkę z makreli, natomiast dziś będzie pasta w dwóch wariantach - łagodnym z dodatkiem jajka oraz pikantnym z dodatkiem chrzanu i cebuli.
Pikantna pasta z makreli
Składniki:
- 1 mała makrela (150-200 g)
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 łyżeczki szczypiorku
- sól i pieprz

Obraną makrelę mieszamy z majonezem, chrzanem, cebulą i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie podajemy. Smacznego!

Pasta z makreli z jajkiem
Składniki:
- 1 mała makrela (150-200 g)
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 1,5 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Makrelę obieramy. Jajka rozgniatamy widelcem. Łączymy rybę z jajkami oraz majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem (opcjonalnie). Smacznego!

05 listopada 2013

Włoski placek z jabłkami

Witam Was po najdłuższej jak do tej pory przerwie. Niestety prowadzenie bloga musiało chwilo zejść na dalszy plan, ale wracam z nowymi daniami, które mam nadzieję zagoszczą na Waszych stołach.
Książkę "Nigellissima" mam od dłuższego czasu, a przepis na włoski placek z jabłkami od razu wpadł mi w oko. Wstrzymywałam jego zrobienie do jesieni, gdyż dla mnie to najlepszy okres na pieczenie słodkości z jabłkami. Ciasto Nigelli ma wspaniały cytrynowy posmak. Dzięki dodaniu jabłek do masy placek nie jest suchy, natomiast w trakcie pieczenie po domu roznosi się wspaniały zapach cynamonu. 

Przepis z "Nigellissima" Nigelli Lawson
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- skórka z 1 cytryny
- 75 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 twarde jabłka (ok. 500 g), obrane
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Masło utrzyj z cukrem, jajkami oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj mleko, mąkę, proszek i skórkę z cytryny. Pokrój jedno jabłko w drobna kostkę i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na plastry. Ułóż kawałki jabłek na wierzchu ciasta i posyp cynamonem. Piecz w temp. 190°C przez 40-45 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...