04 kwietnia 2014

Jajka faszerowane awokado

Nie mogę się doczekać Wielkanocy, bo poza mnóstwem pysznych smakołyków, będę mogła odpocząć przez kilka dni w rodzinnym gronie, a tego brakuje mi najbardziej. Podobnie jak na Boże Narodzenie, mamy kilku pewniaków, którzy z pewnością zagoszczą w naszym menu. W tym roku chciałam przygotować 2 rodzaje faszerowanych jajek. Tradycyjnie pojawią się u nas jajka z pieczarkami, a ostatnio wpadłam na pomysł zrobienie farszu z awokado. Jajko z awokado okazało się bardzo dobrym połączeniem i ciężko było się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej porcji. 

Składniki:
- 5 jajek, ugotowanych na twardo
- 1 małe dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebulka, drobno posiekana
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz

Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Delikatnie usuwamy żółtka i przekładamy do miseczki. Dodajemy awokado, cebulkę, sok z cytryny oraz majonez i wszystko ugniatamy widelcem. Jeśli chcemy, żeby nasz farsz był gładki, całość można zmiksować za pomocą blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełniamy wgłębienie po żółtkach tak, aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka można posypać szczypiorkiem, kiełkami, rzeżuchą albo papryką. Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)