Lubię wszelkiego rodzaju surówki i sałatki. Stawiam przede wszystkim na świeże warzywa i owoce. Dziś wyjątek od reguły. Idealny przepis dla osób, które zrobiły jesienią przetwory, w tym ogórki kiszone i paprykę. Oczywiście można skorzystać z kupnych, jednak wiadomo, że swoje smakują lepiej.
Przepis z Biblioteki Poradnika Domowego
Składniki:
- słoik papryki konserwowej
- 20 dag twardego żółtego sera
- 3 ogórki kiszone
- 5 jaj
- 2 cebule
- sól i pieprz
- majonez
Cebulę sparzyć i drobno posiekać. Paprykę odsączyć i pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki również drobno pokroić, a ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystkie składniki delikatnie połączyć, doprawić solą i pieprzem, wmieszać majonez. Smacznego!
Zanim poznałam smak prawdziwego piernika, nastawianego co najmniej miesiąc przed wigilią, to ciasto było dla mnie synonimem świąt. przepis przywędrował do mojego domu od koleżanki mamy, która ma go od siostry, a ta...tu się trop urywa. Ostatni raz jadłam je ponad rok temu (o zgrozo!). Nakład pracy, jaką trzeba włożyć w przygotowanie jest minimalny. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, korzenne. Najlepsze na 2-3 dzień, lecz u nas nigdy tyle nie wytrzyma.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki dżemu truskawkowego niskosłodzonego
- 1 łyżka kakao
- 25 g przyprawy do piernika
- 15 g cukru waniliowego
Ucieramy jajka z cukrem i olejem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż otrzymamy gładką masę. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w tem. 180ºC przez ok. 1 godzinę. Wierzch można udekorować polewą czekoladową i posypać orzeszkami lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Choć konsystencja tego dania ma niewiele wspólnego z prawdziwym risottem to jest ono wyśmienite. Po raz pierwszy zrobiłam je latem, jednak zniknęło w takim szybkim tempie, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Korzystając z chwili wolnego czasu zrobiłam je ponownie. Od razu poprawił mi się humor, przypomniały ciepłe, słonecznie wakacyjne dni. Kilka prostych składników i pyszne obiad gotowy.
Przepis z "Biblioteczki Poradnika Domowego"
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu (dałam naturalny brązowy)
- 1 łyżeczka masła
- 60 dag różnych warzyw (dałam włoszczyznę: marchew, por, seler, pietruszka)
- pół główki kapusty włoskiej
- 2 pomidory bez skórki
- 25 dag zielonego groszku
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, chilli, imbir
- 2 łyżki uprażonych orzeszków arachidowych
Ryż zalać 3 szklankami wrzątku z dodatkiem soli i 1 łyżeczki masła. Ugotować na sypko. Warzywa korzeniowe, kapustę, pomidory drobno pokroić. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pozostałe warzywa. Posolić, polać sosem sojowym, doprawić do smaku chilli, pieprzem i imbirem. Dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec dodać groszek. Ryż i warzywa wymieszać, jeśli konieczne to ponownie doprawić. Gotowe danie posypać prażonymi orzeszkami. Smacznego!
Do tego przepisu zabierałam się przeszło miesiąc. Powód? Otóż nigdzie nie mogłam dostać szarych renet, a bez nich ani rusz. Choć są to najbrzydsze jabłka, do szarlotek pasują idealnie. Jeśli chodzi o ciasto to muszę przyznać, iż jest to jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam. Warstwy kruchego ciasta, a pomiędzy nimi kwaskowy jabłkowy raj z nutą cynamonu. Koniecznie musicie ją zrobić!
Przepis z Chilli Bite, forma wielkości ok. 24x28 cm
Składniki:
Ciasto
- 500 g mąki krupczatki
- 250g margaryny
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 3 kg szarej renety (dałam 2 kg)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Posiekaj szybko zimną margarynę z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne żółtka i śmietanę. Zagnieć ciasto, podziel na 3 części w stosunku 2:1. Większą wylep wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Włóż do lodówki na min. 1 godzinę. Resztę ciasta schowaj do zamrażalnika. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, podziel na 4 ćwiartki. Pokrój na cieniutkie plasterki lub zetrzyj na tarce. Delikatnie wymieszaj z cukrem i cynamonem. gdy spód będzie gotowy, wyłóż na niego jabłka, wyrównaj wierzch. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, zetrzyj na warstwę jabłek. Piecz w tem. 160ºC przez 60-80 minut. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Są książki kucharskie, z których mamy ochotę wypróbować wszystkie przepisy. Moja kolekcja jest dość skromna, ciągle ją rozbudowuję. Uwielbiam przeglądać książki pełne kolorowych zdjęć, apetycznych dan i inspirujących przepisów. Aktualnie mam na oku kilka pozycji, między innymi najnowszą książkę Nigelli Lawson, książkę Pierre Hermé oraz wspaniałą Księgę Smaków Świata
Wracając do przepisu, pochodzi z jednej z moich najcenniejszych książek. Swoją drogą, była to również moja pierwsza książka kucharska. Zaraz po jej zakupie, obiecałam wypróbować ponad połowę przepisów i zdania dotrzymuję. Za każdym razem staram się przygotowywać coś innego, chociaż mamy już kilka najsmaczniejszych dań, do których lubimy wracać. Drób w połączeniu z warzywami to dla mnie dobra opcja na obiad. Przygotowanie składników nie zajmie nam więcej niż pół godziny. Resztę zrobi za nas piekarnik.
Przepis z książki "Kuchnia włoska", wydawnictwo Parragon
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 papryki
- 250 g pieczarek
- 200 g pomidorów bez skórki
- 100 g zielonych oliwek (dałam czarne)
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Paprykę kroimy w paski, pieczarki w plasterki, pomidory w dużą kostkę. Pierś kurczaka dzielimy na 4 części. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na oliwie i maśle, wyjmujemy. Na patelnię wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy paprykę z grzybami i podgrzewamy kilka minut. Dorzucamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa umieszczamy w formie do zapiekania, kurczaka układamy na wierzchu. Na patelni zagotowujemy wino, wlewamy na mięso, przykrywamy formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 na 50 minut. Po tym czasie dodajemy oliwki i śmietanę, ponownie przykrywamy i dopiekamy kolejne 10-20 minut. Przed podaniem jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Serwujemy z makaronem lub młodymi ziemniakami. Smacznego!