30 stycznia 2012

Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Kto z nas nie lubi ciastek owsianych? Są zdrowsze od tradycyjnych kruchych ciastek, a dodatek bakalii urozmaica smak. Szczególnie gdy jest to kwaskowata żurawina. Dla równowagi w ciastach wylądowała także biała czekolada. Lubię je chrupać w ciągu dnia, pomiędzy kolejnymi posiłkami.

Przepis z Przepisy.Net
Składniki:
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki suszonych żurawin
- 160g chipsów z białej czekolady

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać jajko oraz wanilię i dobrze ubić. Dodać mąkę, sodę, cynamon i sól - wymieszać. Wsypać płatki owsiane, żurawiny i czekoladę, dobrze połączyć z masą. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190ºC przez 10-13 minut. Smacznego!

27 stycznia 2012

Drożdżowy strudel z jabłkami

To ciasto jest wręcz stworzone do kubka ciepłej herbaty lub kakao. Jeśli miałabym je krótko określić, to dla mnie smakuje jak dobre bułeczki cynamonowe, dodatkowo z jabłkami oraz pyszną, chrupiąca skorupką na wierzchu. Z podanych porcji otrzymacie 2 bardzo duże strucle, ale uwierzcie mi, to ciasto znika błyskawicznie.

Przepis z Joy The Baker
Składniki:
Ciasto:
- 2,25 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/4 kubka ciepłej wody
- 7 łyżek stołowych cukru
- 3/4 kubka masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 4,5 - 5 kubków mąki pszennej
- 1 kubek ciepłego mleka
Jabłka:
- 3 duże jabłka, pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 kubka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 kubka mąki
- 1/2 kubka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 3 łyżki masła
Wierzch:
- 1 jajko, roztrzepane
- brązowy cukier
Zaczynamy od zrobienia zaczynu z ciepłej wody, drożdży oraz 1 łyżki cukru. Następnie należy zmiksować masło, cukier, kardamon oraz sól. Dodać jedno jajko i 1 kubek mąki. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać kolejne jajka, 2 filiżanki mąki, mleko oraz zaczyn. Zmiksować i dość lepkie ciasto przełożyć na blat wysypany pozostałą mąką. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej cieniutko olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. W tym czasie wymieszać jabłka z cukrem, przyprawami, sokiem z cytryny, solą oraz skrobią. Wymieszać również składniki nadzienia, tworząc drobną kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części. Każdś z nich rozwałkować na duży prostokąt. Wyłożyć po połowie nadzienia i jabłek na każda z części. Zawijać wzdłuż dłuższego boku tworząc strudle. Ciasto nie musi być zawinięte ciasno, jeśli jabłka "wypłyną", nie przejmujcie się. Strudle zawinąć w półksiężyce i ponacinać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190ºC. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem brązowym. Piec przez 30-35 minut. Smacznego!

24 stycznia 2012

Afrykańskie pałki

Książkę Nigelli Lawson "Kuchnia" mam ponad rok, jednak ten przepis początkowo nie zwrócił mojej uwagi. Ostatnio wertując stronice (uwielbiam przeglądać książki, szczególnie te kulinarne) w poszukiwaniu przepisu, który będzie: mało pracochłonny, łatwy, a przede wszystkim niewymagający żadnych "skomplikowanych" składników natknęłam się na afrykańskie pałki.
Słodko-kwaśny sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Jak sama autorka pisze "Słodycz potrawy jest pod kontrolą, a ona sama na tyle ostra i doprawiona, by zadowolić dorosłych konsumentów, nie odstręczając jednocześnie dziecięcych podniebień."

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson
Składniki:
- 80 ml sosu Worcestershire
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru (dałam świeży)
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 8 pałek kurczaka (obrałam je ze skóry)
- 1 łyżka oliwy czosnkowej

Wymieszaj sos Worcestershire, ketchup, musztardę, imbir, dżem i posiekaną cebulę w płaskim naczyniu. Zanurz w marynacie pałki kurczaka i obtocz ze wszystkich stron. Wlej oliwę na płytką blaszkę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i poruszaj nim, żeby oliwa pokryła całe dno. Poukładaj pałki kurczaka i wylej na nie pozostałą marynatę. Piecz w temp. 200ºC przez 45-60 minut, obracając pałki w trakcie 2 lub 3 razy. Smacznego!

21 stycznia 2012

Ekspresowe pączuszki

Karnawałowa propozycja dla wszystkich tych, którzy nie maja ręki do tradycyjnych pączków. Bardzo łatwe w wykonaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składnik. Dzięki serkowi pączuszki są bardzo delikatne i mięciutkie. Idealne na jeden kęs.

Przepis z Kulinarnego Spotkania
Składniki:
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać razem wszystkie składniki. Formować małe kulki (dłonie najlepiej zwilżyć wodą) i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

18 stycznia 2012

Szybka tarta z karmelizowaną cebulą

Szybka tarta i szybki wpis. Już nie raz przekonałam się, że warto mieć w lodówce płat ciasta francuskiego. Jeśli dodacie na wierzch karmelizowaną cebulę i ulubiony ser otrzymacie pyszną tartę. Miałam ją na liście "do zrobienia" już bardzo długo, ale ostatecznie przekonałam się tym wpisem Bei.

Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 4 czerwone cebule, dowolnie pokrojone
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 g ulubionego sera (dałam rokpol)
- tymianek
- sól i pieprz

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, posolić i podsmażyć ok. 3 minut. Dodać ocet balsamiczny i cukier. Smażyć razem prze 10 minut. Na koniec doprawić tymiankiem i pieprzem. Wyłożyć cebulę na ciasto francuskie, zostawiając ok. 2 cm z każdej strony, a następnie zawinąć je do środka. Piec w temp. 180ºC przez 18-20 minut. Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...