23 października 2012

Miodownik białostocki

Okres jesienno-zimowy to dla mnie najlepszy czas na pieczenie korzennych ciast. W chłodne wieczory nic nie smakuje lepiej jak kawałek ciasta z ulubioną herbatą. Miodownik białostocki skrywał się w moich zakładkach ponad rok. Na pierwszy rzut oka przypomina mi piernik - podobne składniki, zapach, jednakże jest mniej słodki, bardziej zwarty. Najlepszy na drugi/trzeci dzień po upieczeniu.

Przepis z White Plate
Składniki na keksówkę o długości 35 cm:
- 50 dag mąki
- 30 dag miodu
- 20 dag cukru
- 1 szklanka śmietany 12%
- 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnuszku podgrzać miód. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać ze śmietaną, miodem, przyprawą do pierników, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 40-60 minut. Po około 30 minutach trzeba pilnować, żeby wierzch za bardzo się nie spiekł. (Ja przykryłam go papierem do pieczenia i kontynuowałam pieczenie.) Smacznego!

11 października 2012

Sos meksykański

Przeprowadzka w nowe miejsce,tak odległe od rodzinnego domu, nie bywa łatwa. Na jakiś czas byłam zmuszona zaprzestać dodawanie postów i niestety nie mogę obiecać, że będą one pojawiać się tak regularnie, jak dotychczas. Musicie drodzy Czytelnicy uzbroić się w cierpliwość i oswoić się z faktem, że przepisy będą się pojawiać czasami raz w tygodniu, a czasami jeszcze rzadziej.
Dziś mam dla Was przepis na sos meksykański. Przypomina mi nieco chili con carne, wzbogacone o kukurydzę i nieco mniej pikantne. Ja podałam sos z makaronem, tworząc meksykańsko-włoską mieszankę, lecz świetnie sprawdzi się także ryż czy tortille. 

Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanki obu
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 - 1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz

Cebulę pokroić w drobna kostkę, paprykę w większą. Na oliwie przesmażyć kumin z cebulą przez ok. 2 minuty. Dodać mięso i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Dodać warzywa i pomidory. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 10 minut. Następnie doprawić papryką w proszku oraz pieprzem i solą. Gotować kolejne 10 minut, na koniec, w razie potrzeby, ponownie doprawić. Smacznego!

30 września 2012

Bułeczki zawijane z malinami

Znalazłam przepis na te drożdżówki na początku wakacji i od razu widziałam, że będą idealnym ukoronowaniem sezonu malinowego. Idealnie miękkie, o lekkim cytrynowym smaku, pełne słodkich malin. To taka ulepszona wersja popularnych bułeczek cynamonowych. Jeśli nie uda Wam się znaleźć świeżych malin, możecie zastąpić je mrożonymi. Oczywiście najlepsze jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka, na długie leniwe śniadanie.

1 filiżanka = 240 ml

Przepis z Joy the Baker
Składniki:
Ciasto:
- 1 filiżanka mleka
- 2/3 filiżanki cukru
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1/2 filiżanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 duże jajka, rozbełtane
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 4,25 filiżanki mąki
Nadzienie:
- 1 filiżanka malin, rozdrobnionych
- 1/4 filiżanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/4 filiżanki masła, rozpuszczonego
Glazura:
- 1 filiżanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody

Wymieszać w misce mąkę, cukier, drożdże, skórkę z cytryny oraz sól. Wlać mleko i rozpuszczone masło. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 h. Po tym czasie rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować rozpuszczonym masłem. W miseczce wymieszać pozostałe składniki nadzienia, a następnie rozprowadzić je na cieście. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i podzielić na ok. 12 bułeczek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Piec w temp. 180ºC przez 20-25 minut. Smacznego!


24 września 2012

Tarta szpinakowa z pomidorami i fetą

Ciasto francuskie od niedawna jest produktem, które zawsze trzymam w lodówce na czarna godzinę. Bardzo uniwersalne, można je wykorzystać jako bazę pod tarty, zarówno te słodkie, jak i wytrawne, przygotować paczuszki z rozmaitym nadzieniem lub po prostu zawinąć i upiec croissanty. Możliwości jest wiele, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Dziś natomiast przedstawiam Wam przepis na tartę szpinakową z pomidorami. Szybka w przygotowaniu, a do tego smaczna i sycąca, czyli to, co lubię najbardziej.

Składniki na formę o średnicy 28 cm:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
- 100 g fety, rozdrobionej
- 2 duże jajka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 pomidor, pokrojony na plastry
- pestki słonecznika
- sól i pieprz

Formę od tarty wykładamy ciastem, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut. Na maśle przesmażamy czosnek, dodajemy szpinak i smażymy ok. 5 minut. Chwilkę studzimy, a następnie dorzucamy fetę i całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W misce mieszamy jajka ze śmietaną kremówką. Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, układamy plasterki pomidorów, zalewamy masą jajeczną i posypujemy pestkami słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20 minut, aż wierzch się zetnie. Smacznego!

19 września 2012

Pasta z suszonych pomidorów i pieczonej papryki

Pasty do kanapek robię rzadko, lecz za każdym razem szukam czegoś nowego. Przepis na dzisiejszą już od dawna miałam w zakładkach, a ostatnio uzbrojona w słoiczek pomidorów i paprykę postanowiłam w końcu go zrealizować. Pomidory idealnie przełamują słodkawy smak pieczonej papryki. Do tego czosnek i szczypta chili, która nadaje ostrości. Zrobiona z przeznaczeniem na kanapki, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do makaronu.

Przepis z bloga Kornik w kuchni
Składniki:
- 1duża czerwona papryka
- 6-8 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1-2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki chili

Pokrojoną paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż zaczną pojawiać się na niej czarne plamki. Następnie przekładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z papryki skórkę i kroimy ją na paski. Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...