Karnawał trwa w najlepsze. Przez moją kuchnię przewinęły się już spore ilości faworków. Jednak dla tych, którzy nie przepadają za pączkami, faworkami, drożdżowymi racuchami i innymi karnawałowymi smakołykami, przygotowałam przepis na sałatkę. Można ją podawać solo lub jako dodatek do mięs. Bardzo kolorowa i bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej, odcedzonej
- 1 brokuł (500 g), podzielony na małe różyczki
- 1 kulka mozzarelli
- 80 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek albo zalewy z suszonych pomidorów
- świeżo mielony pieprz
- czosnek suszony
Brokuła gotujemy al dente. Kulkę mozzarelli rwiemy na kawałki. Suszone pomidory kroimy na 4 części. W misce mieszamy brokuła, fasolę, mozzarellę oraz suszone pomidory. Dodajemy oliwę lub zalewę z pomidorów, doprawiamy do smaku pieprzem oraz czosnkiem. Całość mieszamy. Odstawiamy na min. 1 h, żeby sałatka się "przegryzła". Smacznego!
09 lutego 2014
31 stycznia 2014
Prosty chleb razowy
Prosty, razowy chleb na drożdżach to pozycja, której zdecydowanie brakowało na blogu. Gdy najdzie nas ochota na domowy chleb, a nie dysponujemy dużą ilością czasu ten przepis sprawdzi się idealnie. To taki chleb codzienny, który zasmakuje każdemu.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 450 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 25 g miękkiego masła
- 450 ml letniej wody
W misce mieszamy mąki, drożdże, cukier oraz sól. Dodajemy masło oraz wodę a następnie wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 h. Następnie dwie podłużne formy o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujmy warstwą otrąb. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 230°C. Pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 190°C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Smacznego!
23 stycznia 2014
Sernik z cytrynową pianką i konfiturą porzeczkową
Czy zgadzacie się ze stwierdzeniem, że najlepszy prezent, to ten wykonany samemu? Ja od kilku lat staram się obdarowywać najbliższych słodkimi upominkami. Jeśli macie w rodzinie fana serników (albo sami nim jesteście) ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Przypomina mi on pleśniaka, tylko w wersji z serem. Kwaskowata konfitura z czarnych porzeczek to bardzo ciekawy dodatek, który świetnie przełamuje słodycz ciasta. Dodatkowo mamy jeszcze cytrynową piankę, który w trakcie pieczenia łączy się z masą serową. Mnie bardzo spodobało się to połączenie.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 100 c cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 płaski łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 600 g sera 3-krotnie mielonego
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 5 łyżek oleju
- pół opakowania budyniu śmietankowego
Pianka cytrynowa:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- kisiel cytrynowy bez cukru
Ponadto:
- 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dolewając po łyżce oleju. Stopniowo dodajemy ser, a na sam koniec budyń. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy kisiel i dalej ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy konfiturę, wykładamy masę serową, na nią piankę cytrynową, a na sam wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 170 przez ok. 1 godzinę. Smacznego!
Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 100 c cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 płaski łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 600 g sera 3-krotnie mielonego
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 5 łyżek oleju
- pół opakowania budyniu śmietankowego
Pianka cytrynowa:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- kisiel cytrynowy bez cukru
Ponadto:
- 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dolewając po łyżce oleju. Stopniowo dodajemy ser, a na sam koniec budyń. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy kisiel i dalej ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy konfiturę, wykładamy masę serową, na nią piankę cytrynową, a na sam wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 170 przez ok. 1 godzinę. Smacznego!
12 stycznia 2014
Poduszeczki z karmelizowaną cebulą
Nieubłaganie zbliża się najbardziej znienawidzony przez wszystkich studentów czas - sesja. Zanim jednak utoniemy w morzu książek, warto spotkać się ze znajomymi. A na takie spotkanie fajnie jest przygotować przekąski samemu, np. poduszeczki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą. Gwarantuję, że sprawdzą się na każdym przyjęciu.
Przepis z Joy the Baker, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 średnie cebule, pokrojone w półtalarki
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki wina/piwa/bulionu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1 jajko, rozbełtane
Cebulę przesmażamy na oliwie i maśle przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy sól, cukier i tymianek. Smażymy, aż cebula stanie się brązowa. Na sam koniec wlewamy płyn i smażymy dopóki nie zostanie wchłonięty. Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy 6 cm (można posłużyć się kuflem od piwa). Każdy krąg smarujemy niewielką ilością musztardy - 1/5 łyżeczki. Następnie układamy porcję cebuli i przykrywamy kolejnym krążkiem. Ranty dociskamy widelcem tworząc wzorek. Gotowe krążki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 190C przez 12-15 minut. Smacznego!
Przepis z Joy the Baker, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 średnie cebule, pokrojone w półtalarki
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki wina/piwa/bulionu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1 jajko, rozbełtane
Cebulę przesmażamy na oliwie i maśle przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy sól, cukier i tymianek. Smażymy, aż cebula stanie się brązowa. Na sam koniec wlewamy płyn i smażymy dopóki nie zostanie wchłonięty. Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy 6 cm (można posłużyć się kuflem od piwa). Każdy krąg smarujemy niewielką ilością musztardy - 1/5 łyżeczki. Następnie układamy porcję cebuli i przykrywamy kolejnym krążkiem. Ranty dociskamy widelcem tworząc wzorek. Gotowe krążki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 190C przez 12-15 minut. Smacznego!
05 stycznia 2014
Zupa czosnkowa
Po okresie świąteczno - noworocznym większość z nas ma dość ciężkich posiłków. Dla tych, którzy stawiają teraz na bardziej lekkie obiady przygotowałam przepis na zupę czosnkową. Prosta i smaczna, do zrobienia w okamgnieniu. Można podać ją w kubku, popijając jak bulion albo w miseczce z grzankami.
Składniki:
- 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 100 g sera topionego
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz orz sól
Dwa zmiażdżone ząbki czosnku krótko przesmażyć na maśle, uważając, żeby się nie spaliły. Wlać bulion, dodać pozostałe ząbki i doprowadzić do wrzenia. Następnie pokroić serek na mniejsze kawałki i dodać do bulionu. Gotować ok. 15-20 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Smacznego!
Składniki:
- 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 100 g sera topionego
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz orz sól
Dwa zmiażdżone ząbki czosnku krótko przesmażyć na maśle, uważając, żeby się nie spaliły. Wlać bulion, dodać pozostałe ząbki i doprowadzić do wrzenia. Następnie pokroić serek na mniejsze kawałki i dodać do bulionu. Gotować ok. 15-20 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)