Gdy byłam mała, moja Mama zabierała mnie do cukierni, w której sprzedawali najlepsze drożdżowe rogale na świecie. Były w dwóch wariantach - z marmoladą oraz z budyniem. Do dziś pamiętam, że były mega puchate, pełne nadzienia, świeżutkie, cudowne! Cukiernia niestety została już zamknięta, więc musiałam podjąć się próby podrobienia rogalików.
Zacznę od tego, że z podanych składników wyszło mi ok. 60 rogalików! Obdarowałam nimi najbliższych, a nadal został mi spory zapasik. W oryginalnym przepisie są one z twarogiem, ja zrobiłam część z Nutellą, drugą z kajmakiem, a do trzeciej dodałam domową konfiturę wiśniową. Początkowo ciasto było nieco klejące, lecz po wyrośnięciu zmieniło konsystencję i lepienie rogalików nie sprawiało najmniejszego problemu. Do popołudniowej herbaty wręcz idealne.
Przepis z Moich Wypieków, z moimi zmianami
Składniki:
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 10 g suszonych drożdży
- 350 ml letniego mleka
- 2 jajka, rozbełtane
- 80 g masła, rozpuszczonego
- 80 g cukru
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- Nutella/kajmak/budyń/twarda konfitura/ twaróg, wedle preferencji
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem oraz solą. Dodajemy mleko, jajka a na sam koniec masło. Stolnicę podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Początkowo ciasto może się kleić, lecz nie należy przesadzić z ilością mąki, gdyż potem nie będzie takie puszyste. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 - 2 h. Następnie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy po czubatej łyżeczce nadzienia i zwijamy rogaliki. Przekładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem. Pieczemy w temp. 190°C przez ok. 13-15 minut. Gotowe i wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
28 października 2014
20 października 2014
Sałatka z kaszą kuskus
Kasza kuskus to była miłość od pierwszego kęsa. Dzięki niej praktycznie zapomniałam o ryżu czy ziemniakach. Stanowi świetny dodatek do mięs czy ryb. Najczęściej mieszam ją z pomidorem, ogórkiem, cebulą i odrobiną oliwy z oliwek. Dzisiaj dorzuciłam jeszcze ciecierzycę, a pomidora zastąpiłam papryką. Idealna sałatka do pracy, szkioły, na uczelnię czy po prostu na smaczny i zdrowy obiad.
Przepis z Filozofii Smaku, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka wrzącej wody
- 150 g ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
- pół czerwonej cebuli, poszatkowanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 zielonego ogórka
- sól i pieprz
- 1/4 lub mniej chili
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy talerzem i odstawiamy na ok. 3 minuty. Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę. W misce mieszamy kaszę z ciecierzycą oraz warzywami. Dodajemy oliwę oraz curry. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Mieszamy sałatkę i skrapiamy wierzch odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!
Przepis z Filozofii Smaku, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka wrzącej wody
- 150 g ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
- pół czerwonej cebuli, poszatkowanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/4 zielonego ogórka
- sól i pieprz
- 1/4 lub mniej chili
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Kaszę zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy talerzem i odstawiamy na ok. 3 minuty. Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę. W misce mieszamy kaszę z ciecierzycą oraz warzywami. Dodajemy oliwę oraz curry. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Mieszamy sałatkę i skrapiamy wierzch odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!
06 października 2014
Tarta z serem pleśniowym i żurawiną
Tarta z serem pleśniowym to idealna propozycja na przyjęcie. Ciasto francuskie wspaniale współgra z serem pleśniowym, a dodatek kwaśnej żurawiny przełamuje delikatny smak tarty. Szybka w przygotowaniu i równie szybko znika ze stołu. Miłośnikom sera pleśniowego polecam zwiększyć jego ilość o 50-100 g.
Składniki na tartę o średnicy 28 cm:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g sera pleśniowego (dałam 2 rodzaje camemberta)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 jajka
- sól i pieprz
- konfitura z żurawiny
Ciasto układamy w formie do tarty wyłożonej papierem. Ser pleśniowy kroimy na plasterki i układamy je na cieście. Jajka mieszamy ze śmietaną kremówką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy na tartę i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 minut. Gotową tartę smarujemy z wierzchu konfiturą z żurawiny. Smacznego!
26 września 2014
Placek ze śliwkami i orzechami
Ostatnio (niestety) zaniedbałam pieczenie ciast. Dostałam ogromną paczkę rozmaitych holenderskich słodyczy, które spokojnie wystarczyłyby mi do końca tego roku. Jednakże zamarzyłam o domowym cieście. Po głowie chodziły mi śliwki i orzechy włoskie. Z pomocą przyszedł blog Madame Edith, z której przepisu korzystałam piekąc szarlotkę z antonówek. Tym razem również się nie zawiodłam, ciasto wyszło przepyszne! Mocno orzechowe, nieco wilgotne, wprost idealne do kawy.
Czytałam ostatnio artykuł o jedzeniu, które pomimo tego, że nie prezentuje się za dobrze, smakuje wybornie. Ten placek ze śliwkami nie dość, że jest bardzo "fotograficzny", to do tego jest bardzo smaczny.
Przepis z bloga Madame Edith, z moimi zmianami
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 200 g mąki
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 175 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g śmietany 18%
- szczypta soli
- 100 g orzechów włoskich
- ok. 0,5 kg śliwek
- 3 łyżki konfitury (dałam domowe powidła śliwkowe)
Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy mąkę, mielone orzechy,proszek do pieczenia oraz sól i kontynuujemy ucieranie. Na koniec dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy umyte śliwki przekrojone na pół (skórką do dołu). Pomiędzy owoce wciskamy orzechy. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i lekkim ostudzeniu smarujemy je podgrzana konfiturą i posypujemy orzechami. Smacznego!
Czytałam ostatnio artykuł o jedzeniu, które pomimo tego, że nie prezentuje się za dobrze, smakuje wybornie. Ten placek ze śliwkami nie dość, że jest bardzo "fotograficzny", to do tego jest bardzo smaczny.
Przepis z bloga Madame Edith, z moimi zmianami
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 200 g mąki
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 175 g masła
- 150 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g śmietany 18%
- szczypta soli
- 100 g orzechów włoskich
- ok. 0,5 kg śliwek
- 3 łyżki konfitury (dałam domowe powidła śliwkowe)
Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy mąkę, mielone orzechy,proszek do pieczenia oraz sól i kontynuujemy ucieranie. Na koniec dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy umyte śliwki przekrojone na pół (skórką do dołu). Pomiędzy owoce wciskamy orzechy. Pieczemy w temp. 180°C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i lekkim ostudzeniu smarujemy je podgrzana konfiturą i posypujemy orzechami. Smacznego!
15 września 2014
Schab z kurkami
Odkąd tylko sięgam pamięcią, razem z rodzicami wybierałam się wczesną jesienią na grzybobranie. Uwielbiam zbierać grzyby, lecz to uwielbienie nie przekłada się na ich jedzenie. Jedyne grzyby, które toleruję to kurki. Zbieranie ich zazwyczaj zajmuje troszkę czasu, jednak dla mnie to czysta przyjemność. Najbardziej lubię je w wersji najprostszej, czyli ze śmietaną i dużą ilością świeżego koperku. Tym razem kurki stanowiły bazę pod sos, który był idealnym dodatkiem do schabu.
Składniki:
- 500 g schabu
- 20 dag kurek, oczyszczonych
- 1 cebula, posiekana
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól i pieprz
- świeży posiekany koperek
Schab dzielimy na kotlety. Ubijamy je lekko, doprawiamy pieprzem i solą. Przesmażamy aż się lekko zarumienią, a następnie dodajemy ok. 1/2 szklanki wody (tak, aby przykryła mięso), liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut. W tym czasie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę oraz kurki. Następnie dodajemy kurki z cebulą do schabu i całość dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz dodajemy śmietanę wraz z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Składniki:
- 500 g schabu
- 20 dag kurek, oczyszczonych
- 1 cebula, posiekana
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól i pieprz
- świeży posiekany koperek
Schab dzielimy na kotlety. Ubijamy je lekko, doprawiamy pieprzem i solą. Przesmażamy aż się lekko zarumienią, a następnie dodajemy ok. 1/2 szklanki wody (tak, aby przykryła mięso), liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut. W tym czasie podsmażamy na maśle posiekaną cebulę oraz kurki. Następnie dodajemy kurki z cebulą do schabu i całość dusimy aż mięso zmięknie. Pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz dodajemy śmietanę wraz z posiekanym koperkiem. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)