22 września 2015

Cytrusowy mus z jabłek z cynamonem

W tym roku nasza (jedyna) jabłonka postanowiła obdarować nas kilkoma kilogramami jabłek. To była idealna wymówka do zrobienia musu z jabłek, w tym roku wzbogaconego o sok z cytrusów i standardowo sporą szczyptę cynamonu. Nie wyobrażam sobie lata bez robienia przetworów i bardzo się cieszę, że ta tradycja jest ciągle pielęgnowana w mojej rodzinie. 

Przepis z "Cukiernia Lidla" (z moimi zmianami)
Składniki na 5 słoików:
- 1,5 kg jabłek, obranych i pokrojonych 
- 500 g cukru
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- spora szczypta cynamonu

Jabłka, cukier, sok z pomarańczy oraz cytryny przekładamy do garnka. Gotujemy na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut cały czas mieszając. Następnie całość blendujemy. Doprawiamy cynamonem i ponownie gotujemy przez ok. 3 minuty. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików i dobrze zakręcamy. Na koniec pasteryzujemy słoiki. Smacznego!

Jabłko z cynamonem 2015

12 września 2015

Pasta fasolowa z pieczonym czosnkiem

Pasta czosnkowa na śniadanie? Dla wielu osób to nienajlepszy pomysł na dobry początek dnia. Czosnek kojarzy się głównie z ostrym smakiem i dość nieprzyjemnym zapachem, jednak pieczony czosnek  ma zupełnie inne oblicze. Pieczony czosnek ma o wiele delikatniejszy, słodszy, nieco karmelowy smak. 
Pasta fasolowa z pieczonym czosnkiem jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedna porcja umili nam kilka śniadań czy kolacji. Czosnek nadaje jej słodyczy, a do tego idealnie komponuje się z rozmarynem. Nie macie też co się martwić o nieprzyjemny zapach. Po prostu delektujcie się jej smakiem.

Przepis z "Jadłonomia" Marty Dymek
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 puszka białej fasoli, odsączonej
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- sól i pieprz

Zdjąć z czosnku zewnętrzne łupiny, położyć na blaszce do pieczenia i skropić oliwą. Piec w temp. 180°C przez ok. 20-30 minut. Pilnować, żeby czosnek nie zaczął się przypalać. W blenderze zmiksować fasolę z oliwą, sokiem z cytryny i rozmarynem. Wycisnąć czosnek z łupin i dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem i całość ponownie zblendować. Smacznego!

06 września 2015

Sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem i twarogiem

     
Uwielbiam książki kulinarne. Moja kolekcja powoli przestaje się mieścić na półce, jednak nie zniechęca mnie to przed kupnem kolejnych pozycji. Zazwyczaj zanim kupię książkę dokładnie, przeglądam jej zawartość. Zwracam uwagę na sposób w jaki zaprezentowane są przepisy, fotografie, druk, a nawet jakość papieru. Czasami zdarzają się jednak książki, które samą okładką i tytułem potrafią skutecznie zachęcić mnie do kupna, bez wcześniejszego wertowania stron czy czytania recenzji. Tak było z książką "Kipi kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Uważam, że kasza ma ogromny potencjał kulinarny, a autorzy jeszcze bardziej umocnili mnie w przekonaniu, że może ona odgrywać główną rolę dań obiadowych, sałatek, zup czy deserów. Jeśli zastanawiacie się nad kupnem książki, to serdecznie Wam ją polecam. 
     Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką w przygotowaniu sałatkę z kaszy gryczanej. Połączenie kaszy z twarogiem było mi znane chociażby z farszu do pierogów. Dodatek ogórka oraz ziół nadaje temu połączeniu "świeżości" a sama sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu czy podana solo.

Przepis z "Kipi kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 150 g kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko
- 150 g twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz

Ogórka umyć, obrać i pokroić na grube półplasterki. Szczypiorek i koperek umyć i posiekać. Twaróg pokruszyć. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.  Smacznego!


15 maja 2015

Ciecierzyca z sosem paprykowo-pomidorowym

Uwielbiam gotować, lecz tak samo lubię gdy ktoś przygotowuje coś dla mnie. Ostatnio mój tata, największy w rodzinie mięsożerca, całkowicie mnie zaskoczył serwując specjalnie dla mnie obiad wegański. Chociaż weganką nie jestem, to zawsze byłam "roślinożerna", więc taki gest ze strony bliskiej mi osoby bardzo mnie ucieszył. Poniżej podaję Wam przepis na bardzo sycący i kolorowy posiłek, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Składniki:
- 100 suchej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy w zalewie, odsączonej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz
- brokuł 

Suchą ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy czosnek oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i bulion. Doprawiamy oregano oraz bazylią. Dusimy na małym ogniu, aż połowa wywaru odparuje, a warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy brokuła w osolonej wodzie. Na talerzu układamy  ugotowaną cieciorkę, polewamy ją papryką w pomidorach, a na wierzchu kładziemy brokuła. Smacznego!

30 kwietnia 2015

Kotleciki ruskie z ziemniaków, twarogu i kaszy

Chyba każdy lubi pierogi ruskie, jednakże nie każdy ma czas, żeby je przygotować. Osobom, które przepadają za połączeniem ziemniaków i twarogu wychodzę naprzeciw i podaję przepis na szybkie do przygotowania kotleciki ruskie. Urozmaicone dodatkiem kaszy gryczanej, z kiszonymi ogórkami i prażoną cebulą smakują wprost wyśmienicie. To każdemu znany smak w zupełnie innej odsłonie. Bardzo, bardzo nam smakowały. 

Przepis z Burczy mi w brzuchu
Składniki:
- 400 g puree ziemniaczanego
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 małe cebule, poszatkowane
- 1  duże jajko, białko i żółtko oddzielnie
- sól i pieprz
- bułka tarta

Cebule szklimy na patelni. Puree ziemniaczane mieszamy z kaszą, drobno pokruszonym twarogiem, podsmażoną cebulą oraz żółtkiem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i sporą szczyptą pieprzu. Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w białku, a następnie w tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Należy uważać przy odwracaniu, ponieważ kotleciki mają delikatną strukturę. Usmażone kotleciki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ogórkiem kiszonym lub sałatką szwedzką oraz prażoną cebulą. Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...