05 grudnia 2010
Strucla parzona z makiem
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Ja już czuję ich atmosferę, dlatego na moim stole coraz częściej goszczą iście wigilijne potrawy. Dziś prezentuję struclę, moją pierwszą struclę w życiu. Lubię makowce, w których mak dominuje nad ciastem. W tym wypadku proporcje rozłożyły się równomiernie, a i tak bardzo mi smakuje. Jedyne co mnie odrobinę zniechęca to ilość czasu potrzebna na przygotowanie. Muszę jednak przyznać, że warto. Strucla wyszła przepyszna i z pewnością znajdzie się na moim wigilijnym stole.
Przepis Macieja Kuronia (z moimi zmianami)
Składniki(2 małe lub 1 duża strucla):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 115 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 75 g masła
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
Masa:
- 250 g maku
- 125 g cukru
- 50 g masła
- 2 białka
- 50 g rodzynek
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ok. pół buteleczki aromatu migdałowego
- pół małego jabłka
W dzień poprzedzający pieczenie strucli przygotowujemy mak. Niezależnie od namoczenia należy sparzyć go wrzątkiem. Rodzynki trzeba sparzyć i odstawić na noc. Następnego dnia odsączamy mak na sicie wyłożonym ściereczką. Mielimy mak trzykrotnie. W czasie ostatniego mielenia dodajemy jabłko. Zmielony mak ucieramy z cukrem, masłem i olejkiem migdałowym. Na koniec dodajemy odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykrywamy folią i odstawiamy. Pół szklanki mąki zalewamy połową szklanki wrzącego mleka. Mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Drożdże rozcieramy z kilkoma łyżeczkami cukru w letnim mleku. Odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Gdy rozczyn urośnie łączymy go ze sparzoną mąką. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ucieramy kogel-mogel z żółtek, cukru i cukru waniliowego. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Łączymy wszystkie składniki: miksturę drożdżową, resztę mąki i kogel-mogel. Długo i starannie wyrabiamy ciasto. Gdy nie przykleja się do ręki, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5-2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30X40 cm. Powracamy do masy, dodając do niej ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy, nakładamy na rozwałkowane ciasto. Zwijamy w struclę, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45-60 minut w 180°C. Upieczone strucle można polukrować lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńmmm... uwielbiam struclę makową.
OdpowiedzUsuńto chyba kwintesencja Gwiazdki.
chętnie bym skosztowała
OdpowiedzUsuńTeż robię struclę na święta. To prawda jest pracochłonna , ale można ją zrobić wcześniej i zamrozić.Ja robię ich większą ilość i mrożę .
OdpowiedzUsuń