Pasta czosnkowa na śniadanie? Dla wielu osób to nienajlepszy pomysł na dobry początek dnia. Czosnek kojarzy się głównie z ostrym smakiem i dość nieprzyjemnym zapachem, jednak pieczony czosnek ma zupełnie inne oblicze. Pieczony czosnek ma o wiele delikatniejszy, słodszy, nieco karmelowy smak.
Pasta fasolowa z pieczonym czosnkiem jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jedna porcja umili nam kilka śniadań czy kolacji. Czosnek nadaje jej słodyczy, a do tego idealnie komponuje się z rozmarynem. Nie macie też co się martwić o nieprzyjemny zapach. Po prostu delektujcie się jej smakiem.
Przepis z "Jadłonomia" Marty Dymek
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 puszka białej fasoli, odsączonej
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- sól i pieprz
Zdjąć z czosnku zewnętrzne łupiny, położyć na blaszce do pieczenia i skropić oliwą. Piec w temp. 180°C przez ok. 20-30 minut. Pilnować, żeby czosnek nie zaczął się przypalać. W blenderze zmiksować fasolę z oliwą, sokiem z cytryny i rozmarynem. Wycisnąć czosnek z łupin i dodać do pozostałych składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem i całość ponownie zblendować. Smacznego!
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :) Uwielbiam takie pasty, a ta jest prosta w przygotowaniu, coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuń