26 lutego 2014

Domowy fast food - burgery wieprzowe

Czy hamburgery zawsze muszą się kojarzyć z niezdrowym jedzeniem? Rok temu przeżyliśmy prawdziwy boom hamburgerowy, a miasta zostały wręcz zalane przez rozmaite "burgerownie". Miałam okazję spróbować kilku  burgerów, które naprawdę bardzo mi smakowały. Jednak nadal pozostaję fanką tych robionych samodzielnie, ponieważ naszego hamburgera "budujemy" od podstaw. To, jakie przyprawy dodamy do mięsa, jakie pieczywo oraz dodatki wybierzemy zależy w 100% od nas. Ja zdecydowałam się na chude mięso wieprzowe z szynki, a do tego wypiekane w domu bułeczki z makiem oraz dużą porcję warzyw. Całość - palce lizać!
A osobom, które nie przepadają za mięsem, przypominam przepis na burgery z czerwonej fasoli - klik

Składniki (1 porcja) :
- 150 g mięsa wieprzowego
- świeżo mielony pieprz
- pół ząbka czosnku, zgniecionego
- 1 mała cebulka, posiekana
- 3 suszone pomidory, posiekane
- 1/2 łyżeczki harissy lub ostrej papryki
- duża bułka, Wasza ulubiona
- 2 plasterki pomidora
- sałata rzymska
- 2 plasterki sera żółtego
- cebula, pokrojona na krążki
- majonez
- ketchup pikantny

Mięso mieszamy z przyprawami, czosnkiem, posiekaną cebulą oraz suszonymi pomidorami. Formujemy kotlet i odkładamy do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie grillujemy z dwóch stron na patelni/ grillu elektrycznym/w piekarniku z funkcją grill. Dół i wierzch bułki smarujemy cienką warstwą  majonezu. Mięso oraz ulubione dodatki układamy w dowolnej konfiguracji na bułce (u mnie wyglądało to tak: mięso,ketchup ser, cebula, pomidor, sałata). Smacznego!

17 lutego 2014

Bułeczki pszenne z makiem

Do crusty hard rolls przymierzałam się od samych początków mojej przygody z domowym pieczywem. Zachwycił mnie ich wygląd, a po upieczeniu również smak. Moje niestety nie prezentują się tak ładnie, bo pozwoliłam im za długo rosnąć, przez co charakterystyczne dla tych bułeczek pęknięcie nie jest tak widoczne, ale smakiem nadrabiają wszystko. Dobre zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 780 g mąki pszennej
- 500 g letniej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko, rozbełtane
- mak do posypania

Z mąki, wody, drożdży, soli oraz cukru wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 h, po tym czasie ponownie zagnieść i odstawić na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki (mi wyszło 16) i uformować bułeczki. Odstawić do "napuszenia" na 30 minut. Posmarować bułeczki jajkiem i posypać obficie makiem. Przeciąć wzdłuż ostrym nożem. Piec w temp. 220°C przez ok. 20-25 minut. Smacznego!


09 lutego 2014

Sałatka brokułowa z fasolą, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Karnawał trwa w najlepsze. Przez moją kuchnię przewinęły się już spore ilości faworków. Jednak dla tych, którzy nie przepadają za pączkami, faworkami, drożdżowymi racuchami i innymi karnawałowymi smakołykami, przygotowałam przepis na sałatkę. Można ją podawać solo lub jako dodatek do mięs. Bardzo kolorowa i bardzo smaczna.

Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej, odcedzonej
- 1 brokuł (500 g), podzielony na małe różyczki
- 1 kulka mozzarelli 
- 80 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek albo zalewy z suszonych pomidorów
- świeżo mielony pieprz 
- czosnek suszony

Brokuła gotujemy al dente. Kulkę mozzarelli rwiemy na kawałki. Suszone pomidory kroimy na 4 części. W misce mieszamy brokuła, fasolę, mozzarellę oraz suszone pomidory. Dodajemy oliwę lub zalewę z pomidorów, doprawiamy do smaku pieprzem oraz czosnkiem. Całość mieszamy. Odstawiamy na min. 1 h, żeby sałatka się "przegryzła". Smacznego!

31 stycznia 2014

Prosty chleb razowy

Prosty, razowy chleb na drożdżach to pozycja, której zdecydowanie brakowało na blogu. Gdy najdzie nas ochota na domowy chleb, a nie dysponujemy dużą ilością czasu ten przepis sprawdzi się idealnie. To taki chleb codzienny, który zasmakuje każdemu.

Składniki:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 450 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży 
- 25 g miękkiego masła
- 450 ml letniej wody

W misce mieszamy mąki, drożdże, cukier oraz sól. Dodajemy masło oraz wodę a następnie wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 h. Następnie dwie podłużne formy o długości 20 cm smarujemy masłem i wysypujmy warstwą otrąb. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 230°C. Pieczemy bochenki przez 15 minut, następnie zmniejszamy temp. do 190°C i pieczemy kolejne 15-20 minut. Smacznego!

23 stycznia 2014

Sernik z cytrynową pianką i konfiturą porzeczkową

Czy zgadzacie się ze stwierdzeniem, że najlepszy prezent, to ten wykonany samemu? Ja od kilku lat staram się obdarowywać najbliższych słodkimi upominkami. Jeśli macie w rodzinie fana serników (albo sami nim jesteście) ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Przypomina mi on pleśniaka, tylko w wersji z serem. Kwaskowata konfitura z czarnych porzeczek to bardzo ciekawy dodatek, który świetnie przełamuje słodycz ciasta. Dodatkowo mamy jeszcze cytrynową piankę, który w trakcie pieczenia łączy się z masą serową. Mnie bardzo spodobało się to połączenie. 

Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 100 c cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 płaski łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 600 g sera 3-krotnie mielonego
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 5 łyżek oleju
- pół opakowania budyniu śmietankowego
Pianka cytrynowa:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- kisiel cytrynowy bez cukru
Ponadto:
- 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dolewając po łyżce oleju. Stopniowo dodajemy ser, a na sam koniec budyń. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy kisiel i dalej ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy konfiturę, wykładamy masę serową, na nią piankę cytrynową, a na sam wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 170 przez ok. 1 godzinę. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...