Moją kolejna propozycją w akcji Hola Mexico są bardzo dobre i sycące burgery z czerwonej fasoli - jednego z najpopularniejszych składników kuchni meksykańskiej. Podałam je w tradycyjnej bułce hamburgerowej z dodatkiem sałaty, cebuli, pomidora oraz delikatnego sosu ziołowego z limonką. Bardzo Nam smakowały i z pewnością jeszcze nie raz je powtórzę.
Przepis z BBC Good Food (z moimi zmianami)
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka sosu chili
- 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Fasole odsączyć z zalewy. Wrzucić do malaksera i rozdrobnić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gęstej, w miarę jednolitej konsystencji. Następnie uformować z masy 6-8 burgerów. Smażyć je na patelni grillowej z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami na ciepło bądź zimno. Smacznego!
Robiłam kilka razy kulki z czerwonej fasoli i bardzo mi smakowały. Takie burgery będą następne w kolejce :D
OdpowiedzUsuńhola, hola! takie burgery, aż żal i grzech jest sobie odmówić, w przeciwieństwi do fast foodów.
OdpowiedzUsuńRobiłam je i często do nich wracam. Są pyszne!
OdpowiedzUsuńTeż je robiłam i zgadzam się, że są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWygladaja super :) jeszcze nigdy nie jadlam ani nie robilam takich burgerow. Super!
OdpowiedzUsuńa na cholere to jajko...
OdpowiedzUsuńmoze lepiej weganskie wrzucac przepisy, wiecej osob sie skusi. pozdrawiam!!!!!
produkt uboczny jajek
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=439689429394430&set=a.435400836489956.107783.195829340447108&type=1&theater