Zdecydowanie zbyt dużo czasu minęło od mojego ostatniego bochenka chleba upieczonego w domowej piekarni. Z zakwasem już dawno się pożegnałam, co nie oznacza, że na blogu już nigdy nie pojawi się prawdziwy, ciężki, razowy chleb na zakwasie.
Zawsze skłaniałam się ku opinii, że chlebom wypiekanym przy użyciu drożdży, bez dodatku zakwasu, czegoś brakuje. Odkryłam jednak, że nawet bez niego pieczywo może być dobre, nawet bardzo dobre. Publikowałam już kilka przepisów na chleby wypiekane na drożdżach. Moim faworytem jest ten, jednak znalazłam dla niego godnego konkurenta.
Razowy pszenno-żytni chleb. Pełen ziaren maku i słonecznika. Z dodatkiem melasy, która nadaje mu specyficzny zapach i wprowadza słodką nutkę. Nietypowy jak na chleb na drożdżach, o zbitym miąższu i grubej skórce, do tego długo utrzymuje świeżość. Jeśli w Waszym domu prosperuje mała piekarnia, zachęcam do upieczenia.
Przepis z BBC Good Food (z moimi zmianami)
Składniki:
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki żytniej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 45 ml melasy
- 300 ml letniej wody
- 125 g słonecznika
- 50 g maku
- 50 g sezamu
Mieszamy mąki z drożdżami, solą, słonecznikiem i makiem. Dodajemy wodę i melasę. Wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką przez 7 minut. Umieszczamy w lekko naoliwionej misce i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 h. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy okrągły bochenek. Obtaczamy w sezamie i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 220ºC. Przed wstawieniem chleba do pieca nacinamy go, tworząc kratkę. Pieczemy przez 30 minut. Pod koniec pieczenia radzę pilnować, żeby chleb za bardzo się nie przypiekł. Po wyjęciu studzimy na kratce. Smacznego!
Muszę się do czegoś przyznać. Jestem prawdziwym potworem ciasteczkowym. Ciastka waniliowe, czekoladowe, owsiane, z dodatkami lub bez, lubię je wszystkie. Dzisiejsze są idealnie chrupkie, z dużą ilością czekolady, moimi ulubionymi orzechami brazylijskimi i wspaniałą nutą cynamonu. Zróbcie je koniecznie!
Przepis Dana Leparda
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 225 g cukru brązowego (dałam 190)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g kakao
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 175 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czekolady (dałam tabliczkę gorzkiej i mlecznej)
- 150 g orzechów brazylijskich
Cukier ucieramy z masłem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy jajko, cynamon i kakao, mieszamy. Dodajemy mąkę i sodę, całość dokładnie łączymy. Orzechy i czekoladę siekamy na kawałeczki. Dodajemy do masy i wyrabiamy ręką bądź mikserem. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180ºC. Smacznego!
Nie raz miałam okazję się przekonać, że najprostsze rozwiązania, to najlepsze rozwiązania. Zapraszam Was dziś na obiad w włoskim stylu. Musicie tylko kupić dojrzałe, najlepiej polowe pomidory. Z pozoru zwykły pomidorowy sos, jednak sposób przygotowania całkowicie zmienia jego oblicze.
Przepis z "Forever summer" Nigelli Lawson
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Pomidory myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Pomidory przekładamy do miski, dodajemy obrany ząbek czosnku, cukier, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy oliwą. Energicznie mieszamy widelcem. Odstawiamy przykryte folią spożywczą na min. 1/2 h, max. do 8 h poza lodówką. Przed podaniem wyjmujemy ząbek czosnku. Gotujemy ulubiony makaron i ciepły mieszamy z sosem. Całość można posypać serem, najlepsza w tym wypadku będzie mozzarella. Smacznego!
Zapraszam Was również do przeczytania wywiadu ze mną na portalu We-dwoje.
Sałatka z serii tych improwizowanych. Miałam w domu mango, które bardzo prosiło się o wykorzystanie. Nie mając żadnego konkretnego pomysłu na jego spożytkowanie postanowiłam dodać je do sałatki z kurczakiem. Efekt? Smaczna, kolorowa sałatka.
Muszę jeszcze nadmienić, że zdjęcie wykonałam przed dodaniem jogurtu i harissy, efekt końcowy niestety nie został uwieczniony.
Składniki:
- 1 mango, pokrojone w kostkę
- 1/2 główki małej sałaty lodowej, poszatkowanej
- 1/2 filetu z kurczaka, pieczonego, grillowanego lub gotowanego
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta harissy
Kurczaka rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Mieszamy w misce warzywa i kurczaka. Jogurt mieszamy z harissą (do smaku). Łączymy sos z kurczakiem i warzywami. Całość mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby się przegryzło. Smacznego!
Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw. Pokazywałam Wam już kilka potraw bazująca na papryce - peperonatę czy grillowaną paprykę.
Dziś propozycja na mało pracochłonny, ale za to jaki pyszny obiad. Przepisów na faszerowaną paprykę jest wiele. Ja jako dodatki wybrałam ryż basmati, kurczaka i pomidory. Całość doprawiłam czosnkiem, chili oraz ziołami. Zapiekłam w piekarniku i danie gotowe.
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 100 g ryżu basmati
- 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 połówka filetu z kurczaka
- 2 małe pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2-3 łyżki tartego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- suszone oregano i tymianek
- chili w proszku
Ryż zalać bulionem i gotować na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Seler naciowy i cebulę drobno pokroić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i smażyć ok. 3 minut. Dodać cebulę i selera, smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory. Wymieszać z ryżem, dodać starty ser, czosnek, doprawić ziołami i chili do smaku. Napełnić papryki nadzieniem. Umieścić w wysmarowanym oliwą lub olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w temp. 200ºC przez 30 minut. Smacznego!