26 czerwca 2010

Chleb pszenny mieszany



W tygodniu mój czas przeznaczony na śniadanie jest bardzo ograniczony. Sytuacja ulega zmianie w weekend, kiedy w sobotni poranek całą rodziną zasiadamy za stołem i ucztujemy. Wczoraj wieczorem (patrząc na zegarek była to już noc) upiekłam chleb, a dziś wszyscy się nim zajadaliśmy. Prosty, łatwy, chociaż wymagający cierpliwości ze względu na czas wyrastania.

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 345 g letniej wody
- 7 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 10 g soli

Zaczyn:
4 g drożdży zmieszać w misce ze 100 g letniej wody. Dodać 100 g mąki pszennej i mieszać do uzyskania jednolitej pasty. Przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 godziny. Po tym czasie powinny pokazać się pęcherzyki powietrza.

Ciasto właściwe:
Do zaczynu dodać wodę, pozostałe drożdże, kminek i wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać pozostałe składniki, połączyć, a potem wyrabiać na blacie ok. 5 minut. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrabiać je krótko na blacie posypanym mąką. Następnie przekładamy ciasto do miski wyłożonej lnianą ściereczką i wysypanej mąką. Miskę wkładamy do plastikowej torby, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę wysypaną otrębami. Żyletką lub nożem zrobić kilka nacięć. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 230ºC i włożyć do niego małą miskę z wodą. Zsunąć chleb z deski na rozgrzaną blachę i piec ok. 30-35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...