28 lipca 2013

Cookies - ciasteczka amerykańskie

Jeśli miałabym określić, co oznacza dla mnie termin "amerykańskie ciastka" powiedziałabym, że to  kruche ciastka z dodatkiem orzechów i czekolady, przechowywane przez panie domu w dużych słoikach lub ozdobnych puszkach. Właśnie takie są ciastka, na które przepis znajdziecie poniżej. Cynamon jest w nich bardzo wyczuwalny, więc jeśli nie przepadacie za tą korzenną przyprawą, proponuję zmniejszyć jej ilość o połowę.

Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"
Składniki:
- 150 g masła
- 125 g cukru
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 100 g czekolady deserowej, połamanej na małe kawałki
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka proszku
- 0,5 - 1 łyżeczka cynamonu

Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz cynamonem. Dodawać stopniowo do masy maślano - jajecznej i dokładnie miksować. Na sam koniec wsypać orzechy oraz czekoladę. Wyrobić całość ręcznie lub za pomocą miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać równe porcje ciasta, formując ciasteczka. Piec w temp. 200ºC przez ok. 14 minut. Smacznego!

18 lipca 2013

Cytrynowe mini-serniczki z jagodami

Najpierw były jagody. Potem miały być domowe jagodzianki. A z piekarnika wyszły mini-serniczki. Dodatek cytryny cudownie "orzeźwia" masę serową i idealnie współgra z leśnymi jagodami. Pyszny deser, do przygotowania w oka mgnieniu. Przepis wędruje do akcji Jagodowo Nam!

Składniki:
- 500 g sera mielonego 3-krotnie
- 7 łyżek cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 120 g ciastek digestive
- 60 g masła, roztopionego
- szklanka jagód

Ciastka pokruszyć i  wymieszać z masłem do konsystencji "mokrego piasku". Wyłożyć mieszanką spód 15 papilotek i umieścić je w formie na muffiny. Ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz skórką z cytryny. Dodać połowę jagód i wymieszać. Nałożyć równe porcje masy na przygotowane spody. Następnie poukładać na wierzchu pozostałe jagody. Piec w temp. 165°C  przez ok. 25 minut. Smacznego!



13 lipca 2013

Pyry z gzikiem

Pochwała prostoty rodem z Wielkopolski. W połączeniu twarogu z gotowanymi młodymi ziemniaczkami zakochałam się w zeszłe wakacje, podczas poznańskiego OFDSu. Pyry z gzikiem najlepiej smakują mi w asyście świeżych sałatek albo tej szwedzkiej sałatki z ogórka. Proporcje należy dobierać według własnego uznania i apetytu. Jeśli jeszcze nie robiliście, spróbujcie koniecznie! 

Składniki:
- młode ziemniaki, średniej wielkości
- 25 dag twarogu
- 5 łyżek śmietany
- pęczek szczypiorku, posiekany
- sól i pieprz

Ziemniaki szorujemy i gotuejmy w osolonej wodzie. Twaróg rozdrabniamy, mieszamy ze śmietaną szczypiorkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, na każdą połówkę nakładamy twaróg. Smacznego!

27 czerwca 2013

Ciastka Anzac

Nie wiem, jak taka fanka ciastek owsianych jak ja uchowała się bez zrobienia ciasteczek Anzac. Zwane również "ciastkami żołnierzy", w czasie I wojny światowej był wysyłane przez Australijki dla swoich mężów i synów walczących w Australian and New Zealand Corps. Można je przechowywać przez bardzo  długi czas, początkowo chrupiące, z każdym kolejnym dniem stają się coraz bardziej miękkie.

Przepis z Good Food
Składniki:
- 85 g płatków owsianych górskich
- 85 h wiórków kokosowych
- 85 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżka golden syrup lub miodu
- 1 łyżeczka sody

W rondelku roztopić masło, dodać golden syrup i wymieszać. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i wlać do masła. Mąkę wymieszać z cukrem, płatkami oraz wiórkami. Połączyć zawartość rondelka z "suchymi" składnikami. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać. Piec w temp. 180°C przez 8 - 10 minut. Przed zdjęciem z blachy odczekać chwilkę. Smacznego!

18 czerwca 2013

Młoda kapusta

Czekam na nią cały rok, a gdy tylko się pojawi, mogłabym jeść na okrągło. Młoda kapusta. W internecie można znaleźć mnóstwo sposobów na jej przygotowanie. W moim domu zawsze była gęsta, z dodatkiem przesmażonego boczku i dużej ilości świeżego koperku. Najlepiej podawać ją razem z młodymi ziemniaczkami i ulubionym kotletem. Prosty, tradycyjny obiad, który zasmakuje każdemu. 

Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 200 g boczku wędzonego
- 1 łyżka octu
- 1-2 łyżki mąki
- szczypta soli
- sól i pieprz
- duży pęczek koperku, posiekany

Kapustę siekamy, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy, przesmażamy, na koniec dodając mąkę i robiąc zasmażkę. Dodajemy ją do kapusty. Doprawiamy octem oraz cukrem, solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy koperek i całość mieszamy. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...