26 września 2013

Ciastka z gorzką czekoladą i wiśniami

Bardzo lubię kruche ciastka. Są niczym "baza" do której można dodać ulubione dodatki. Pokazywałam Wam już ciastka z czekoladą i orzechami oraz ciastka z mleczną i białą czekoladą. Dziś ponownie pojawia się czekolada, tym razem gorzka, a wraz z nią suszone wiśnie. Z poniższego przepisu otrzymałam 12 ciastek, dlatego łasuchom proponuję podwoić porcję. 

Przepis ze "Złotej księgi czekolady" Carli Bardi, z moimi zmianami
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g masła, miękkiego
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonych wiśni, pokrojonych na ćwiartki
- 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo wsypywać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, miksując do całkowitego połączenia. Na koniec wsypać czekoladę i suszone wiśnie, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować ciastka wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać. Piec w temp. 190°C przez ok. 15 minut. Przed zdjęciem z blachy odczekać 5 minut. Smacznego!


17 września 2013

Sałatka brokułowa z wędzonym serem

Sałatki makaronowe należą do moich ulubionych. Potrafią zastąpić mi każdy posiłek, od śniadania po kolację. Można do nich dorzucić ulubione warzywa, zrobić wersję wegetariańską albo z mięsem. Dzisiejsza sałatka brokułowa zawiera moją ulubioną kukurydzę i czerwoną cebulę, które stanowią świetny dodatek smakowy, jak i kolorystyczny. Sałatka jest wyrazista w smaku dzięki wędzonemu żółtemu serowi i sosowi czosnkowemu. To moja pierwsza i z pewnością nie ostatnia sałatka z brokułem w roli głównej.

Przepis z Wielkiego Żarcia, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 szklanka drobnego makaronu
- 1 brokuł
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 150 g wędzonego sera
- puszka kukurydzy
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy do lodówki. Makaron gotujemy al dente. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Ugotowane jajka oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce. Mieszamy makaron z brokułem, cebulą, kukurydzą, jajkami oraz serem. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Polewamy sosem i całość mieszamy. Smacznego!

11 września 2013

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Poniższe ciasto to prawdziwe odkrycie tego lata. Owoce zatopione w delikatnej i dość nietypowej piance smakują na prawdę dobrze. Zrobiłam je z malinami, ale myślę, że z borówkami czy z jagodami musi być również pyszne. 

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na blachę o wymiarach 33X20 cm:
Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Ponadto:
- 500 g malin

Składniki na kruche ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części. Schłodzić przez minimum 30 min. w lodówce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód formy połową ciasta. Podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać po łyżce cukru i cukru waniliowego cały czas ubijając. Nie przerywając ubijania dodawać powoli budyń, a na koniec strużką wlewać olej. Na podpieczony spód wyłożyć pianę. Ułożyć maliny (otworkami do góry). Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 190°C przez 30 - 40 minut. Po wyjęciu ostudzić. Smacznego!

31 sierpnia 2013

Muffiny z musli

Z ręką na sercu mogę przyznać, że to jedne z najlepszych muffin jakie upiekłam. Idealnie słodkie, idealnie wilgotne, pełne orzechów i suszonych owoców. To od Was zależy jakiej mieszanki płatków i bakalii użyjecie. Ja użyłam domowego musli, bez dodatku cukru. Jeśli zdecydujecie się na kupne, które zazwyczaj jest dosładzane, proponuję zmniejszyć ilość cukru, aby muffinki nie wyszły za słodkie. Początek roku szkolnego tuż tuż, a takie babeczki z musli to dobry pomysł na drugie śniadanie do szkoły. Polecam!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka musli
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju

Mąkę mieszamy z musli, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem. Składniki "suche" łączymy z "mokrymi" za pomocą łyżki. Blachę do muffin wykładamy papilotkami i nakładamy równe porcje ciasta. Po wierzchu posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy w temp. 190°C przez ok. 25 minut. Smacznego!

27 sierpnia 2013

Zapiekanka prowansalska

W tym roku moja wakacyjna kuchnia stoi pod znakiem słodkich wypieków. Na obiady serwuję zazwyczaj sprawdzone dania, rzadko sięgam po nowości. Ostatnio skusiłam się jednak na zapiekankę prowansalską. Zachwyciłam się jej pięknymi kolorami, a następnie smakiem. Kupując do niej składniki warto pamiętać, aby warzywa był równej wielkości, wówczas będzie się na prawde ładnie prezentować. Na obiad bądź kolację, zdecydowanie warto ją zrobić.

Przepis z bloga W sezonie
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 5 dużych ziemniaków
- 5 dużych pomidorów
- 4 duże młode cebule
- oliwa z oliwek
- sól morska
- zioła prowansalskie

Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż skórka stanie się ciemnobrązowa. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodowatej wody, a potem zdejmujemy skórkę. Kroimy paprykę w drobną kostkę i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, pomidory i cebulę kroimy w cienkie plastry. Układamy ciasno na sztorc w naczyniu. Całość polewamy oliwą oraz posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170°C przez 1,5 - 2 h, co jakiś czas sprawdzając czy warzywa są już odpowiedni miękkie. Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...