Dziś prezentuję Wam przepis na proste maślane ciasteczka z wyraźną waniliową nutą. Drobinki białej i mlecznej czekolady fajnie chrupią przy każdym kęsie. Takie ciasteczka z czekoladą z pewnością każdemu przypadną do gustu. Już niedługo Dzień Babci i Dziadka, więc może warto obdarować najbliższych takimi domowymi słodkościami?
Przepis ze "Złotej księgi czekolady" Carli Bardi
Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 130 g białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 180 g białej czekolady, posiekanej
- 180 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, posiekanej
Masło ucieramy z cukrami, dodając po jednym jajku i łyżeczce esencji waniliowej. Mąkę mieszamy z sodą oraz solą. Dodajemy do masy maślanej i ucieramy. Na koniec wsypujemy czekoladę i całość mieszamy (najlepiej zrobić to ręką). Z ciasta formujemy kuleczki, lekko je rozpłaszczamy i przekładamy na blachę w równych odległościach. Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 12-14 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!
domowe ciasteczka są najlepsze!
OdpowiedzUsuńAle ślicznie wyglądają! Muszą być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńMaślane, domowe, śliczne i smaczne, nie można tego przebić.
OdpowiedzUsuńŚlicznie i smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZe szklanką mleka z pewnością stanowią zgrany duet!
OdpowiedzUsuńmmm pieguskowe ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobne - pycha!
OdpowiedzUsuńjej.. pyszunia szyszunia.. ;D ale weź wyślij pocztą parę, ja się nie obrazę;))
OdpowiedzUsuń