02 lutego 2012

Chrupiące ciasteczka z czekoladą i orzechami

Kontynuując ciasteczkowy wątek...ciasteczka, które skradły serce mojej mamy. Bazowałam na przepisie Nigelli, zmieniłam jedynie część czekolady na orzechy. Ciasteczka są bardzo chrupiące, idealne ze szklanką mleka. Na pewno wszystkim posmakują.
Robiłam z połowy porcji i otrzymałam ok. 25 ciasteczek.

Przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson (z moimi zmianami)
Składniki:
- 75 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 40 g cukru
- 1 duże jajko
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g łezek z mlecznej czekolady (posiekałam czekoladę)
- 60 g orzechów laskowych, posiekanych

Masło utrzeć z cukrami, dodać jajko oraz ekstrakt i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i porcjami wsypywać do masy maślanej, stale mieszając. Na koniec dodać czekoladę i orzechy, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec ciasteczka przez 17-20 minut w temp. 170ºC. Przed zdjęciem z blachy chwilkę odczekać. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. kubek mleka stoi obok, więc poproszę jeszcze o takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kto by się nie skusił na takie ciasteczka:D Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, tak.
    mleko pasuje do nich idealnie. zupełnie jak pieguski ;]

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne. :) Ostatnio mam manię chrupania takich słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje serce tez z pewnoscia by skradly!

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie lubię ciasteczkowy wątek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, pierwsze zdjęcie jest po prostu genialne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam te ciasteczka bo nie mogłam się opanować. Ale wyszły mi o wiele cieńsze. czy coś zrobiłam źle ?!

    OdpowiedzUsuń
  9. Może za bardzo je rozpłaszczyłaś? Trzeba formować małe kulki i tak je zostawić, podczas pieczenia ciastka się nieco "rozlewają". Jeśli przed pieczeniem były za płaskie, po będą bardzo cieniutkie. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...