
Zawsze skłaniałam się ku opinii, że chlebom wypiekanym przy użyciu drożdży, bez dodatku zakwasu, czegoś brakuje. Odkryłam jednak, że nawet bez niego pieczywo może być dobre, nawet bardzo dobre. Publikowałam już kilka przepisów na chleby wypiekane na drożdżach. Moim faworytem jest ten, jednak znalazłam dla niego godnego konkurenta.
Razowy pszenno-żytni chleb. Pełen ziaren maku i słonecznika. Z dodatkiem melasy, która nadaje mu specyficzny zapach i wprowadza słodką nutkę. Nietypowy jak na chleb na drożdżach, o zbitym miąższu i grubej skórce, do tego długo utrzymuje świeżość. Jeśli w Waszym domu prosperuje mała piekarnia, zachęcam do upieczenia.
Przepis z BBC Good Food (z moimi zmianami)
Składniki:
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki żytniej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 45 ml melasy
- 300 ml letniej wody
- 125 g słonecznika
- 50 g maku
- 50 g sezamu
Cudowny chleb, takie lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńchlebek wygląda bardzo imponująco
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki chleb:) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń