Naleśniki są bardzo elastyczne, nie rwą się przy zwijaniu, a z podanych proporcji wyjdzie nam ich dużo - 16 naleśników usmażonych na dużej patelni. Bardzo dobra proporcja kapusty i grzybów w farszu. Całość bardzo przypadła nam do gustu. Mi bardzo zasmakowały z buraczkami na ciepło, chociaż solo również smakują dobrze.
Przepis z Wielkiego Żarcia
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- ok. 1 l mleka
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 20 dag suszonych grzybów (waga po namoczeniu)
- duża cebula, poszatkowana
Ponadto:
- bułka tarta
- 1 jajko, rozbełtane
Suszone grzyby namaczamy przez min. 2 h a następnie gotujemy do miękkości. Kapustę również gotujemy, aż zmięknie. Cebulę przesmażamy na oliwie. Mieszamy składniki farszu i doprawiamy go do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Składniki na naleśniki miksujemy, dodając w razie potrzeby więcej mleka lub dosypując mąki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy w krokiety. (tutaj instrukcja obrazkowa) Krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy aż się ładnie zarumienią. Smacznego!
Pierwszorzędne! Uwielbiam krokiety, ale zawsze przygotowuję je tylko na większe okazje:)
OdpowiedzUsuńPiękne, cienkie te naleśniczki - musiało smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń