18 grudnia 2013

Pierniczki

Im bliżej świąt, tym w większą euforię wpadam. Nie mogę doczekać się wspólnej wieczerzy przy pachnącej choince, w blasku świec, w rodzinnej atmosferze. I tych wszystkich pyszności!
Dziś przepis na pierniczki. Co prawda, wycinanie i dekorowanie zajmuje sporo czasu, ale możecie do tej czynności zatrudnić dzieci, chociaż zapewniam Was, że dorośli mają z tego tyle samo frajdy. Pierniczki na początku są twarde, ale już na 2, 3 dzień stają się bardziej miękkie. Dla mnie są idealne - nie za miękkie, nie za twarde. Można je upiec wcześniej, a udekorować na dzień przed podaniem.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na ponad 100 pierniczków:
- 1/4 szklanki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko, rozbełtane
- 1 łyżeczka sody
-3 łyżki przyprawy do piernika

Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na min. 30 minut. Następnie oprószyć blat mąką. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkowywać, podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinać cpierniczki i przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić i dowolnie udekorować. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...