11 lutego 2015

Cytrynowe placuszki z mascarpone

Tłusty czwartek już jutro! Wszystkim tym, którzy nie mają czasu na smażenie pączków albo faworków, proponuję zrobić placuszki z mascarpone. Są bardzo delikatne w smaku, lecz absolutnie nie są mdłe, a to za sprawą skórki z cytryny. Warto też o nich pomyśleć w kontekście nadchodzących Walentynek. W końcu przez żołądek do serca.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Mascarpone miksujemy z jajkami, mlekiem, cukrem oraz skórką z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mniam! tez ostatnio robiłam placuszki :) Twoje wyglągają rewelacyjnie :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentują :> Na weekend dla dwojga będą idealne :>

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie małe smakołyki :) pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...