Słoik Nutelli zdecydowanie zbyt długo leżał w mojej szafce, więc jakoś musiałam go spożytkować. Myślałam o zrobieniu sernika, lecz w końcu stanęło na czymś prostszym. Kruche ciasto, pyszny krem z mascarpone i Nutelli, a do tego prażone orzechy laskowe. Ta tarta może z powodzeniem stanowić nowoczesną wersję mazurka. Połączenie czekolady z orzechami zasmakuje każdemu bez wyjątku.
Przepis z "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Krem:
- 250 g Nutelli
- 100 g mascarpone
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g czekolady mlecznej, rozpuszczonej (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Tortownicę lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp. 200°C przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone. Mascarpone zmiksować z Nutellą.Wyłożyć krem na podpieczone ciasto i równomiernie rozprowadzić. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na patelni oraz obrać ze skórki. Następnie wcisnąć je w krem. Opcjonalnie można na całości zrobić kleksy z czekolady. Smacznego!
Mmm, musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńBez wątpienia jest to przepyszna tara, tylko chyba bardzo słodka :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysl!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności. Zjadłabym nawet teraz kawałek :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam nutellę, a w takim połączeniu wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJa na gore zamiast orzechow dalem kawalki arbuza :-)
OdpowiedzUsuń