Składniki:
- 100 suchej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy w zalewie, odsączonej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz
- brokuł
Suchą ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę. Następnie dodajemy czosnek oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i bulion. Doprawiamy oregano oraz bazylią. Dusimy na małym ogniu, aż połowa wywaru odparuje, a warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy brokuła w osolonej wodzie. Na talerzu układamy ugotowaną cieciorkę, polewamy ją papryką w pomidorach, a na wierzchu kładziemy brokuła. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)