30 kwietnia 2015

Kotleciki ruskie z ziemniaków, twarogu i kaszy

Chyba każdy lubi pierogi ruskie, jednakże nie każdy ma czas, żeby je przygotować. Osobom, które przepadają za połączeniem ziemniaków i twarogu wychodzę naprzeciw i podaję przepis na szybkie do przygotowania kotleciki ruskie. Urozmaicone dodatkiem kaszy gryczanej, z kiszonymi ogórkami i prażoną cebulą smakują wprost wyśmienicie. To każdemu znany smak w zupełnie innej odsłonie. Bardzo, bardzo nam smakowały. 

Przepis z Burczy mi w brzuchu
Składniki:
- 400 g puree ziemniaczanego
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 małe cebule, poszatkowane
- 1  duże jajko, białko i żółtko oddzielnie
- sól i pieprz
- bułka tarta

Cebule szklimy na patelni. Puree ziemniaczane mieszamy z kaszą, drobno pokruszonym twarogiem, podsmażoną cebulą oraz żółtkiem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i sporą szczyptą pieprzu. Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w białku, a następnie w tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Należy uważać przy odwracaniu, ponieważ kotleciki mają delikatną strukturę. Usmażone kotleciki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z ogórkiem kiszonym lub sałatką szwedzką oraz prażoną cebulą. Smacznego!



1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...