Masło orzechowe to produkt, który stosunkowo od niedawna gości w mojej kuchni. Najbardziej smakuje mi w połączeniu z waflami ryżowymi i bananem. To naprawdę pyszna i syta przekąska. Kiedyś zabrałam się za sos bazujący na maśle orzechowym i zdecydowanie nie był to mój smak. Jeśli nie w wersji wytrawnej, to może w słodkiej? Oczywiście, że tak! Ciasteczka z masłem orzechowym są mięciutkie, a słonawy posmak masła bardzo fajnie współgra z czekoladą. Bardzo fistaszkowe, bardzo uzależniające.
Przepis ze "Złotej księgi czekolady" Carli Bardi, z moimi zmianami
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 125 g masła orzechowego (użyłam crunchy)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 125 g czekolady deserowej, grubo posiekanej
Utrzyj masło z cukrem, jajkiem oraz esencją waniliową do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj mąkę, sodę, sól oraz masło orzechowe. Wszystko miksuj na średnich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec wsyp czekoladę i całość wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj równe porcje ciasta w odległości ok. 4 cm od siebie. Piecz w temp 190°C przez 10-12 minut. Odstaw blachę na 5 minut, a następnie zdejmij z niej ciastka. Smacznego!
Masło orzechowe i czekolada ? Pycha !
OdpowiedzUsuń