05 listopada 2013

Włoski placek z jabłkami

Witam Was po najdłuższej jak do tej pory przerwie. Niestety prowadzenie bloga musiało chwilo zejść na dalszy plan, ale wracam z nowymi daniami, które mam nadzieję zagoszczą na Waszych stołach.
Książkę "Nigellissima" mam od dłuższego czasu, a przepis na włoski placek z jabłkami od razu wpadł mi w oko. Wstrzymywałam jego zrobienie do jesieni, gdyż dla mnie to najlepszy okres na pieczenie słodkości z jabłkami. Ciasto Nigelli ma wspaniały cytrynowy posmak. Dzięki dodaniu jabłek do masy placek nie jest suchy, natomiast w trakcie pieczenie po domu roznosi się wspaniały zapach cynamonu. 

Przepis z "Nigellissima" Nigelli Lawson
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- skórka z 1 cytryny
- 75 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 twarde jabłka (ok. 500 g), obrane
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Masło utrzyj z cukrem, jajkami oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj mleko, mąkę, proszek i skórkę z cytryny. Pokrój jedno jabłko w drobna kostkę i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na plastry. Ułóż kawałki jabłek na wierzchu ciasta i posyp cynamonem. Piecz w temp. 190°C przez 40-45 minut. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Cudowne jest, już sobie wyobrażam ten zapach... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda z wierzchu jak puszek śniegu :) mmm, smakowe cudo! jabłka na jesień uwielbiam najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...