14 listopada 2013

Pasta z makreli - w dwóch wariantach

Czy jecie zalecaną tygodniową ilość ryb? Mnie to się niestety nie udaje i pomimo tego, że bardzo lubię ryby, bardzo rzadko goszczą one na moim stole. Poza "tradycyjną" smażoną rybą (dorsz jest moim numerem jeden), najchętniej sięgam po wędzoną makrelę. Pokazywałam Wam już przepis na sałatkę z makreli, natomiast dziś będzie pasta w dwóch wariantach - łagodnym z dodatkiem jajka oraz pikantnym z dodatkiem chrzanu i cebuli.
Pikantna pasta z makreli
Składniki:
- 1 mała makrela (150-200 g)
- 3 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 łyżeczki szczypiorku
- sól i pieprz

Obraną makrelę mieszamy z majonezem, chrzanem, cebulą i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie podajemy. Smacznego!

Pasta z makreli z jajkiem
Składniki:
- 1 mała makrela (150-200 g)
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 1,5 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Makrelę obieramy. Jajka rozgniatamy widelcem. Łączymy rybę z jajkami oraz majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem (opcjonalnie). Smacznego!

4 komentarze:

  1. ja lubię pastę z makreli, sera białego i cebulki:) Nie podam proporcji bo zawsze robi ją mama :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne pomysły na pastę z ryby. Też ostatnio zaczęłam częściej siegać po makrelę. Odkryłam nową ulubioną pastę: z serkiem kremowym, ogórkiem kiszonym i curry. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam wędzoną makrelę, też robię z niej różne pasty. Tylko denerwuje mnie, że zawsze zawieruszy mi się tam jakaś ość. Ale i tak są warte tego dłubania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ! Koniecznie muszę zrobić w tym tygodniu :)
    Pozdrawiam, e.jankowska

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...