12 stycznia 2014

Poduszeczki z karmelizowaną cebulą

Nieubłaganie zbliża się najbardziej znienawidzony przez wszystkich studentów czas - sesja. Zanim jednak utoniemy w morzu książek, warto spotkać się ze znajomymi. A na takie spotkanie fajnie jest przygotować przekąski samemu, np. poduszeczki z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą. Gwarantuję, że sprawdzą się na każdym przyjęciu.

Przepis z Joy the Baker, z moimi zmianami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 średnie cebule, pokrojone w półtalarki
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki wina/piwa/bulionu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1 jajko, rozbełtane

Cebulę przesmażamy na oliwie i maśle przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy sól, cukier i tymianek. Smażymy, aż cebula stanie się brązowa. Na sam koniec wlewamy płyn i smażymy dopóki nie zostanie wchłonięty. Z ciasta francuskiego wycinamy krążki o średnicy 6 cm (można posłużyć się kuflem od piwa). Każdy krąg smarujemy niewielką ilością musztardy - 1/5 łyżeczki. Następnie układamy porcję cebuli i przykrywamy kolejnym krążkiem. Ranty dociskamy widelcem tworząc wzorek. Gotowe krążki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temp. 190C przez 12-15 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...