Po okresie świąteczno - noworocznym większość z nas ma dość ciężkich posiłków. Dla tych, którzy stawiają teraz na bardziej lekkie obiady przygotowałam przepis na zupę czosnkową. Prosta i smaczna, do zrobienia w okamgnieniu. Można podać ją w kubku, popijając jak bulion albo w miseczce z grzankami.
Składniki:
- 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 100 g sera topionego
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz orz sól
Dwa zmiażdżone ząbki czosnku krótko przesmażyć na maśle, uważając, żeby się nie spaliły. Wlać bulion, dodać pozostałe ząbki i doprowadzić do wrzenia. Następnie pokroić serek na mniejsze kawałki i dodać do bulionu. Gotować ok. 15-20 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Smacznego!
I pachnie przez monitor :-) Świetna!
OdpowiedzUsuńmasz racje
UsuńUwielbiam czosnkową :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja! :)
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na mroźną zimę :)
OdpowiedzUsuńsmaczna na zimne dni:)
OdpowiedzUsuń