Czy zgadzacie się ze stwierdzeniem, że najlepszy prezent, to ten wykonany samemu? Ja od kilku lat staram się obdarowywać najbliższych słodkimi upominkami. Jeśli macie w rodzinie fana serników (albo sami nim jesteście) ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Przypomina mi on pleśniaka, tylko w wersji z serem. Kwaskowata konfitura z czarnych porzeczek to bardzo ciekawy dodatek, który świetnie przełamuje słodycz ciasta. Dodatkowo mamy jeszcze cytrynową piankę, który w trakcie pieczenia łączy się z masą serową. Mnie bardzo spodobało się to połączenie.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej
- 100 c cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 2 płaski łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 600 g sera 3-krotnie mielonego
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 5 łyżek oleju
- pół opakowania budyniu śmietankowego
Pianka cytrynowa:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- kisiel cytrynowy bez cukru
Ponadto:
- 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki na godzinę, drugą do zamrażalnika. Następnie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dolewając po łyżce oleju. Stopniowo dodajemy ser, a na sam koniec budyń. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy kisiel i dalej ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie rozsmarowujemy konfiturę, wykładamy masę serową, na nią piankę cytrynową, a na sam wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 170 przez ok. 1 godzinę. Smacznego!
Absolutnie się zgadzam. Ja ostatnio upiekłam sernik, który przejechał ze mną do rodziny mojego P. 1000 km i spotkało się to z bardzo miłą reakcją. :) Najlepsze są prezenty własnoręcznie wykonane!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! I do tego to czekoladowe ciasto kruche. Mmm :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się apetycznie :>
OdpowiedzUsuńuwielbiam dawać prezenty, które wyjdą z mojego piekarnika. i również takie dostawać. wiem wtedy, że są szczere i z sercem zrobione.
OdpowiedzUsuńpyszna wersja. na pewno skosztuję, serniki uwielbiam!
Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń