09 lutego 2014

Sałatka brokułowa z fasolą, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Karnawał trwa w najlepsze. Przez moją kuchnię przewinęły się już spore ilości faworków. Jednak dla tych, którzy nie przepadają za pączkami, faworkami, drożdżowymi racuchami i innymi karnawałowymi smakołykami, przygotowałam przepis na sałatkę. Można ją podawać solo lub jako dodatek do mięs. Bardzo kolorowa i bardzo smaczna.

Składniki:
- 1 puszka fasoli czerwonej, odcedzonej
- 1 brokuł (500 g), podzielony na małe różyczki
- 1 kulka mozzarelli 
- 80 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek albo zalewy z suszonych pomidorów
- świeżo mielony pieprz 
- czosnek suszony

Brokuła gotujemy al dente. Kulkę mozzarelli rwiemy na kawałki. Suszone pomidory kroimy na 4 części. W misce mieszamy brokuła, fasolę, mozzarellę oraz suszone pomidory. Dodajemy oliwę lub zalewę z pomidorów, doprawiamy do smaku pieprzem oraz czosnkiem. Całość mieszamy. Odstawiamy na min. 1 h, żeby sałatka się "przegryzła". Smacznego!

1 komentarz:

  1. wygląda na bardzo smaczne :) napisałaś że bułki do hamburgerów robisz sama - zdradzisz przepis ? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...