A osobom, które nie przepadają za mięsem, przypominam przepis na burgery z czerwonej fasoli - klik.
Składniki (1 porcja) :
- 150 g mięsa wieprzowego
- świeżo mielony pieprz
- pół ząbka czosnku, zgniecionego
- 1 mała cebulka, posiekana
- 3 suszone pomidory, posiekane
- 1/2 łyżeczki harissy lub ostrej papryki
- duża bułka, Wasza ulubiona
- 2 plasterki pomidora
- sałata rzymska
- 2 plasterki sera żółtego
- cebula, pokrojona na krążki
- majonez
Mięso mieszamy z przyprawami, czosnkiem, posiekaną cebulą oraz suszonymi pomidorami. Formujemy kotlet i odkładamy do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie grillujemy z dwóch stron na patelni/ grillu elektrycznym/w piekarniku z funkcją grill. Dół i wierzch bułki smarujemy cienką warstwą majonezu. Mięso oraz ulubione dodatki układamy w dowolnej konfiguracji na bułce (u mnie wyglądało to tak: mięso,ketchup ser, cebula, pomidor, sałata). Smacznego!
Uwielbiam burgery, szczególnie te domowe!! Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPycha. Gdyby jeszcze z drobiowym mięsem miałabym mniej wyrzutów sumienia. A zresztą...:)
OdpowiedzUsuń