- Sprawdzisz mi ilość czekolady w tym przepisie na czekoladowe ciastka?
- Tu musi być jakiś błąd.
- Dlaczego?
- To niemożliwe, żebyś potrzebowała 5 tabliczek czekolady!
A jednak takie ciastka istnieją i jak łatwo się domyśleć są przeboskie! Nigella przeszła samą siebie tym przepisem, pakując w ciastka prawie o,5 kg czekolady. Przypominają mi one brownie, tylko w mini wersji. Wręcz rozpuszczają się w ustach. Te ciastka trzeba upiec!
Dziś Światowy Dzień Pieczenia zatem ciastka pasują tutaj idealnie.
Przepis z "Nigella Ekspresowo" Nigelli Lawson
Składniki:
- 475 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 125 g mąki
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 50 g cukru białego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko z lodówki
125 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy jajko i esencję waniliową. Całość mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę, sól oraz kakao. Mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastek nie należy spłaszczać. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 18 minut. Przed zdjęciem z blachy czekamy, aż nieco przestygną. Smacznego!
Pyszne...napewno upiekę :-)
OdpowiedzUsuńcudne ! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAbsolutnie obłędne :>
OdpowiedzUsuńBardziej czekoladowe od samej czekolady :) Musiały smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńtakie mega czekoladowe ciastka najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co czekoladowe, pewnie by mi smakowały:)
OdpowiedzUsuń