18 maja 2014

Absolutnie czekoladowe ciasteczka

- Sprawdzisz mi ilość czekolady w tym przepisie na czekoladowe ciastka?
- Tu musi być jakiś błąd.
- Dlaczego?
- To niemożliwe, żebyś potrzebowała 5 tabliczek czekolady!

A jednak takie ciastka istnieją i jak łatwo się domyśleć są przeboskie! Nigella przeszła samą siebie tym przepisem, pakując w ciastka prawie o,5 kg czekolady. Przypominają mi one brownie, tylko w mini wersji. Wręcz rozpuszczają się w ustach. Te ciastka trzeba upiec!
Dziś Światowy Dzień Pieczenia zatem ciastka pasują tutaj idealnie.

Przepis z "Nigella Ekspresowo" Nigelli Lawson
Składniki:
- 475 g gorzkiej czekolady, posiekanej 
- 125 g mąki
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 50 g cukru białego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej 
- 1 jajko z lodówki

125 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy jajko i esencję waniliową. Całość mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę, sól oraz kakao. Mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. Ciastek nie należy spłaszczać. Pieczemy w temp. 170°C przez ok. 18 minut. Przed zdjęciem z blachy czekamy, aż nieco przestygną. Smacznego!

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...