Ostatnio mogłabym jeść tą sałatkę non stop. Jest bardzo smaczna, zdrowa i wbrew pozorom sycąca (obalam mit, że sałatką nie da się najeść). Czasami zastępuję grillowanego kurczaka gotowanym jajkiem, a fetę serem mozzarella. W każdym wariancie smakuje dobrze. To prawdziwa bomba witamin na talerzu.
Składniki:
- 1 dojrzały pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- garść kiełków brokuła
- 50 g sera feta
- 1 grillowana pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałki
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie
Wszystkie warzywa myjemy. Pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebulę kroimy w pół plastry. Liście sałaty rozdzieramy na mniejsze kawałki, dodajemy kiełki brokuła, a następnie polewamy 1 łyżką oliwy oraz skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi. Całość polewamy pozostałą oliwą i mieszamy. Sałatkę można serwować od razu po przyrządzeniu, jednak lepiej smakuje chwilę schłodzona w lodówce. Smacznego!
Bardzo lubię sałatki :-) z chęcią wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Wygląda bardzo apetycznie i tak lekko :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, lubię takie!! Pysznie tu!! Zapraszamy również do Nas
OdpowiedzUsuńJa też lubię sałatki ,wszystkie!.
OdpowiedzUsuńFajna ! Wykorzystam na weekend :-)
OdpowiedzUsuń