Nie skłamię mówiąc, że jest to najlepsze ciasto ucierane jakie zrobiłam. Jest mięciutkie, maślane, a do tego ta kokosowa kruszonka...znikało kawałek po kawałku. Do ciasta możemy wykorzystać każde owoce, od jabłek po jagody. Ja piekłam je ponad 2 tygodnie temu, więc wykorzystałam mrożoną mieszankę owoców jagodowych, jednak w sezonie truskawkowym pokuszę się o wersję z jednymi z moich ulubionych owoców lata. Jeśli nie macie doświadczenia w pieczeniu ciast, to ciasto będzie idealne dla Was.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 paczka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Stopniowo wbijamy jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na formę. Układamy owoce. Jeśli dajemy mrożone owoce, to przed wyłożeniem ich na ciasto, obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy między palcami. Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 50 minut (piekłam dłużej). Wyjmujemy i studzimy. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Lubię takie szybkie, owocowe ciacha :)
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis, ciasto pyszne:) polecam!
OdpowiedzUsuńsuper ,sprawdzilam osobiscie- dzisiaj upieklam jeszcze raz.dzieki za fajny przepis polecam
OdpowiedzUsuńTo ile w końcu powinno się piec, 50 minut czy dłużej. Bo jeśli piszesz że piekłaś dłużej to dlaczego nie podasz w przepisie żeby piec 55 czy 60 minut czy jeszcze dłużej tylko żeby piec 50 min?
OdpowiedzUsuńWedług oryginalnego przepisu należy piec 50 minut. Czas pieczenia zależy od danego piekarnika, ja musiałam je jeszcze chwilkę podpiec.
OdpowiedzUsuńDzisiaj pikłam, wyszedł super i też tak smakuje :) , pozdrwiam
OdpowiedzUsuń