Przepis z bloga Filozofia Smaku
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, posiekanego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
- tabasco (w zależności od upodobań)
Do mięsa dodajemy po pół łyżeczki kminu, kolendry oraz wędzonej papryki. Formujemy małe klopsiki i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie smażymy klopsiki aż się ładnie zrumienią. Zdejmujemy je z patelni, na którą dolewamy trochę tłuszczu i szklimy cebulę. Dodajemy puszkę pomidorów oraz pół puszki wody. Doprawiamy kminem, kolendrą, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Natkę pietruszki siekamy, połowę dodajemy do gulaszu. Następnie dodajemy czerwoną fasolę. Gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy tabasco. Smacznego!
Bardzo pyszna propozycja na obiad :-)
OdpowiedzUsuń