01 sierpnia 2014

Najlepsza tarta z malinami

Malinowy raj to idealna nazwa dla tej tarty. Czekoladowy spód, przepyszny krem na bazie mascarpone i mleka skondensowanego oraz świeże maliny. Czy może być coś lepszego? Mnie bardzo ciężko było powstrzymać się przed dokładką. Jej dodatkowy atut to fakt, że nie wymaga pieczenia, co jest bardzo na plus przy obecnych upałach. Planuję ją niebawem powtórzyć, tym razem z borówkami.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Spód:
- 300 g markiz czekoladowych z czekoladowym kremem
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Krem:
- 200 g mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g mascarpone
Dekoracja:
- 500 g malin
- starta gorzka czekolada

Gorzką czekoladę oraz masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze, łączymy z czekoladą i masłem. Wysypujemy ciasteczka na spód formy, dociskamy łyżką i przekładamy do lodówki. Mleko skondensowane ubijamy z mascarpone, aż powstanie jednolity krem (bardzo ważne jest, aby przed ubijaniem składniki dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin). Przekładamy krem na spód. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godziny. Następnie dekorujemy malinami, a wierzch posypujemy startą czekoladą. Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...