Gdy poczęstowałam tym ciastem moich goście, nie mogli uwierzyć, że zrobiłam je samodzielnie. Prośby o przepis posypały się natychmiastowo. Dla mnie każdy sernik jest dobry i nigdy nie odmówię kawałka. Ten jest przepyszny! Czekolada i truskawki to dla mnie lepsze połączenie niż truskawki ze śmietaną. Zróbcie ten sernik koniecznie, tym bardziej, że sezon na truskawki powoli dobiega końca.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
Ciasto:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych
- 1,5 łyżki kakao
- 40 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa:
- 750 g twarogu 3-krotnie mielonego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- 200 g kremu czekoladowego
- 200-300 g drobnych truskawek
- 1 szklanka dżemu truskawkowego niskosłodzonego (dałam domowy dżem)
Ciastka, kakao oraz masło przełożyć do malaksera i zmiksować. Wyłożyć masę ciasteczkową na spód tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Twaróg połączyć ze śmietaną kremówką, jajkami oraz cukrem i wymieszać za pomocą miksera. Odłożyć z masy ok. 500 g i zmiksować z kremem czekoladowym. Pozostałą masę serową połączyć z wanilią oraz mąką ziemniaczaną. Na podpieczony spód wylać masę serową z dodatkiem kremu czekoladowego i piec przez 30 minut w 150°C. Następnie wylać waniliową masę serową. Powciskać odszypułkowane truskawki. Piec przez 45 - 60 minut w temp 150°C. Upieczony sernik zostawić na chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Schłodzić w lodówce przez ok. 12 h. Na koniec posmarować wierzch sernika dżemem truskawkowym. Smacznego!
Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków! :)
Super sernik!
Wygląda niesamowicie pysznie!! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, takiego jeszcze nie jadłam, więc odnotowałam:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper serniczek :-) zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń