Nie jestem wielką fanką grillowania, a z grilla odkąd tylko sięgam pamięcią najbardziej smakował mi chleb z masłem czosnkowym. W kwestii mięsa jestem dość wybredna, kiełbasy nie zjem, karkówka musi być bardzo dobrze zamarynowana natomiast kurczaka zjem pod każdą postacią. Najczęściej robię szaszłyki z piersi kurczaka oraz cebuli, tym razem postawiłam na udko. Obtoczyłam je w mieszance pikantnych przypraw, w której podstawę stanowi świeżo mielony pieprz oraz ostra papryka. Do tego najprostsza i najlepsza sałatka z pomidora, ogórka i młodej cebuli. I dużo chleba z grilla.
Składniki (na jedno duże udko):
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki mieszamy, a następnie nacieramy udko z kurczaka z obu stron. Odkładamy do lodówki na min. 3 h. Grillujemy kurczaka z obu stron. Smacznego!
Aż mi ślinka poleciała ;)
OdpowiedzUsuń