Jeśli miałabym określić, co oznacza dla mnie termin "amerykańskie ciastka" powiedziałabym, że to kruche ciastka z dodatkiem orzechów i czekolady, przechowywane przez panie domu w dużych słoikach lub ozdobnych puszkach. Właśnie takie są ciastka, na które przepis znajdziecie poniżej. Cynamon jest w nich bardzo wyczuwalny, więc jeśli nie przepadacie za tą korzenną przyprawą, proponuję zmniejszyć jej ilość o połowę.
Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia"
Składniki:
- 150 g masła
- 125 g cukru
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 100 g czekolady deserowej, połamanej na małe kawałki
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka proszku
- 0,5 - 1 łyżeczka cynamonu
Masło utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem oraz cynamonem. Dodawać stopniowo do masy maślano - jajecznej i dokładnie miksować. Na sam koniec wsypać orzechy oraz czekoladę. Wyrobić całość ręcznie lub za pomocą miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać równe porcje ciasta, formując ciasteczka. Piec w temp. 200ºC przez ok. 14 minut. Smacznego!
Jak pysznie wyglądają! Mega :>
OdpowiedzUsuńDziekuje za odwiedziny... na pewno bede tu zagladac.. Pozdrawiam, toskaniau
OdpowiedzUsuńOj marzy nam się takie mega ogromny słój pełen tych ciasteczek:-)))
OdpowiedzUsuńSama schrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuń