Przepis z bloga W sezonie
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 5 dużych ziemniaków
- 5 dużych pomidorów
- 4 duże młode cebule
- oliwa z oliwek
- sól morska
- zioła prowansalskie
Paprykę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C aż skórka stanie się ciemnobrązowa. Następnie przekładamy ją na chwilę do lodowatej wody, a potem zdejmujemy skórkę. Kroimy paprykę w drobną kostkę i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, pomidory i cebulę kroimy w cienkie plastry. Układamy ciasno na sztorc w naczyniu. Całość polewamy oliwą oraz posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170°C przez 1,5 - 2 h, co jakiś czas sprawdzając czy warzywa są już odpowiedni miękkie. Smacznego!
Swietny pomysl na bezmiesny obiad!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i jak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńgdzieś już widziałam to danie...
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że smakowało :)
Super wygląda. Kolorowo, smacznie i aromatycznie.
OdpowiedzUsuńKolorowa i pyszna warzywna kompozycja. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńKiedy mam robić obiad dla rodziców i brata, zazwyczaj przygotowuję danie w tym stylu (nie lubię przygotowywać mięsa), do tego sos na bazie jogurtu i wszyscy są zadowoleni :D
OdpowiedzUsuń