27 marca 2014

Orzechowa babka z Nutellą

Po orzechowym serniku z Nutellą wiedziałam, że orzechowa babka będzie smaczna. Jej struktura nie przypomina tradycyjnej piaskowej babki - jest miękka i puszysta.  Ani czekoladowy krem, ani mielone orzechy lakowe nie zdominowały smaku, proporcje są bardzo dobrze dobrane. Z polewą czekoladową na wierzchu, ta babka to prawdziwy rarytas.
Pamiętajcie, że jeśli chcecie uzyskać ładną, puszystą babkę bez zakalca, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis z Moich Wypieków
Składniki:
- 120 g masła
- 150 g Nutelli
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 190 g drobnego cukru
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej, posiekanej
- 50 g masła

Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Stopniowo dodawać Nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodawać kolejno do masy maślanej i ucierać. Dodać mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz mleko. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec wmieszać delikatnie białka. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w temp. 160°C przez 20 minut, a następnie zwiększyć temp. do 170°C i piec kolejne 30 minut albo dłużej - zanurzony w cieście patyczek powinien być suchy. W czasie gdy babka stygnie, przygotować polewę czekoladową. Masło rozpuścić w garnuszku, następnie wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do połączenia. Polać babkę czekoladą. Smacznego!

Wielkanocne Smaki - edycja IV




1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...