Pisałam Wam już w tym poście, że na pierwszym miejscu potraw do wypróbowania z książki "Nigellissima" znajdował się sernik z nutellą. Los chciał, że wyszło inaczej, jednak szybko nadrobiłam zaległości. Nie wiem czy ma sens przekonywanie kogokolwiek, że sernik z nutellą jest po prostu przepyszny. Stosunek sera i czekoladowego kremu to niemalże 1:1, jednak nie bójcie się, sernik nie jest przesłodzony. Ma konsystencję czekoladowego musu, a chrupiący spód i prażone orzeszki na wierzchu dodają mu charakteru. Musicie go spróbować!
Przepis z "Nigellissima" Nigelli Lawson
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
Spód:
- 250 g pełnoziarnistych herbatników
- 75 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 25 g prażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych
Masa:
- 400 g nutelli
- 500 g twarogu 3-krotnie mielonego (jak na sernik)
- 30 g cukru pudru
Wierzch:
- 80 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
Herbatniki pokruszyć, dodać masło, orzechy i całość dokładnie wymieszać, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy i wyłożyć dno formy. Wstawić do lodówki. Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami nutellę i mieszać do połączenia składników. Wyłożyć masę na spód torownicy, posypać prażonymi orzechami i wstawić do lodówki na minimum 4 h, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny musi być, taki kremowy i z masą orzechów na wierzchu;) Pycha!
OdpowiedzUsuń...aż się obśliniłam, tak smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńJa już się przekonałam o idealnym połączeniu sernika z nutellą i wierzę Ci na słowo, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam. Bardzo zachęca :))
OdpowiedzUsuńWitaj Immienniczko ;)Widzę, że oprócz imienia łączy nas rowniez sympatia do Nigelli :) Sernik przygotowałam w formie deserów.Uwielbiam nutellę, ale chyba pasuje mi bardziej duet słoiczek plus łyżka niz dodawanie jej do sernika.Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Chyba w wolnej chwili i napadu na słodkości wypróbuję i myślę, że nie będę długo czekać :-)
OdpowiedzUsuńBeż żelatyny? Czy sernik nie rozlewa się?
OdpowiedzUsuńNie, przepis nie wymaga dodania żelatyny, jednak trzeba pamiętać, że sernik należy schłodzić. :)
OdpowiedzUsuńIle czasu spód należy schłodzać w lodówce? :)
OdpowiedzUsuńWystarczy pół godziny, ponieważ później całość i tak należy schłodzić przez kilka godzin. W czasie gdy spód się schładza, można przygotować masę.
OdpowiedzUsuń