Tortilla - placek rodem z kuchni meksykańskiej, który w ciągu kilku minut pozwoli nam wyczarować pyszny posiłek. Gotowe placki dostaniemy w każdym większym sklepie, chociaż oryginalne kukurydziane jeszcze nie rzuciły mi się w oczy. Ile osób, tyle pomysłów na tortille. Kiedyś pokazywałam na blogu przepis na tortille z owocami, natomiast dziś przygotowałam dla Was przepis bazujący na tym, który Nigella umieściła w jednej ze swoich książek. Kurczak, sałata, cebula i sos czosnkowy. Proste składniki, które tworzą smaczne i pożywne danie.
Na podstawie przepisu Nigelli Lawson z "Nigella Ekspresowo"
Składniki:
- 3 tortille
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka, ugotowana
- pół czerwonej cebuli, pokrojonej w pół-talarki
- pół małej główki sałaty lodowej, porwanej na mniejsze kawałki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 - 2 łyżki majonezu
- pół ząbka czosnku, rozgniecionego
- sól i pieprz
Ugotowaną pierś z kurczaka dzielimy na małe kawałki. Mieszamy z sałatą oraz cebulą. Jogurt mieszamy z majonezem, czosnkiem oraz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy sos do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na min. 1 h. Rozkładamy składniki na tortilli i zawijamy. Smacznego!
Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię tortille z kurczakiem, tylko dodatki zmieniam, a na tygodniu meksykańskim w Lidlu zawsze robię zapas tortilli, są różne rodzaje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale, apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń