Kuchnia meksykańska już dawno temu skradła moje serce. Moim numerem jeden jest chili con carne, jednak zaraz za nim plasuje się tortilla. Co ma w sobie zwykły placek z farszem? Wszystko na co w danej chwili mamy ochotę, od mięsa, poprzez warzywa, owoce, na sosach kończąc. Dziś przedstawiam Wam wariant z owocami, których słodycz przełamują ostre kawałki kurczaka. W sezonie można użyć świeżych składników, jednak zimą te z puszki też się sprawdzą.
Składniki:
- tortille
- pierś z kurczaka
- brzoskwinie z puszki
- ananas z puszki
- kukurydza konserwowa
- sałata lodowa
- banan
- przyprawy: chilli, słodka papryka
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w przyprawach, usmażyć na rumiany kolor. Owoce pokroić, kukurydzę odsączyć, sałatę umyć. Tortille podgrzać w mikrofali bądź na patelni. Nakładać składniki na placki (modyfikować ilość wg. upodobań), zwijać i zajadać. Smacznego!
lubie polaczenie mieska i owocow, wiec takie jedzonko zjadlabym ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńBo chili con carne to jest najlepsze pod słońcem meksykańskie danie :)U mnie dzisiaj też tortilla :) Ciekawa jestem jak smakuje Twoja z owocami, bo wygląda pięknie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMeksykańska to także moja ulubiona kuchnia. Obok włoskiej:)
OdpowiedzUsuńJadłam taką tortillę owocową, bodajże z kurczakiem i z borówkami i czymś tam, ale nie bardzo przypadła mi do gustu, może dlatego, że była z fast foodu?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Szkoda, że na zdjęciu nie widać ich rozmiaru MAXI... x D
OdpowiedzUsuńlubię mexicano smaki.
OdpowiedzUsuńi tortillę.
ale owocowa? to dopiero kreatywny pomysł ;]
Czasem robię podobną tylko do tego robię jeszcze czosnkowo- chili majonez, wspaniałe danie! Kuchnia tamtego regionu jest przepyszna, wcale Ci się nie dziwię :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wariacja na temat tortilli, te smaki na pewno podbiłyby podniebienia moich domowników.
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie! chociaż myślałam, że będą same owoce ;P
OdpowiedzUsuń