Tyle się naczytałam o pysznym połączeniu brokuła z serem feta, że w końcu musiałam zrobić tą sałatkę. Do tego ugotowane jajka, moja ulubiona kukurydza i wyrazista w smaku wędlina, żeby całość nie była za bardzo mdła. Szybka i prosta sałatka, do której z pewnością wrócę nie raz.
Przepis z bloga Patricia Bakes (z moimi zmianami)
Składniki:
- 1 brokuł (500 g)
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 3/4 puszki kukurydzy
- 200 g szynki wędzonej
- sól i pieprz
Brokuła gotujemy al dente, dzielimy na mniejsze różyczki. Szynkę oraz jajka kroimy w kostkę. Mieszamy razem wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem mieszamy z majonezem lub gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego!
26 czerwca 2014
17 czerwca 2014
Eton Mess
Jeden z najpopularniejszych angielskich deserów. Zapewne większości z Was połączenie truskawek z bitą śmietaną nie jest obce. W słodkim bałaganie z Eton dodajemy jeszcze pokruszoną bezę, która przyjemnie chrupie zatopiona w bitej śmietanie. Szybki i prosty deser, idealny pomysł na wykorzystanie truskawek.
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 duże bezy
- 30 dag truskawek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Bezy kruszymy, truskawki kroimy na pół, większe na 4 części. Pokruszone bezy mieszamy z ubitą śmietaną. W pucharkach układamy warstwami truskawki, a następnie bitą śmietanę. Wierzch dekorujemy truskawkami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 duże bezy
- 30 dag truskawek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Bezy kruszymy, truskawki kroimy na pół, większe na 4 części. Pokruszone bezy mieszamy z ubitą śmietaną. W pucharkach układamy warstwami truskawki, a następnie bitą śmietanę. Wierzch dekorujemy truskawkami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!
06 czerwca 2014
Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Nie skłamię mówiąc, że jest to najlepsze ciasto ucierane jakie zrobiłam. Jest mięciutkie, maślane, a do tego ta kokosowa kruszonka...znikało kawałek po kawałku. Do ciasta możemy wykorzystać każde owoce, od jabłek po jagody. Ja piekłam je ponad 2 tygodnie temu, więc wykorzystałam mrożoną mieszankę owoców jagodowych, jednak w sezonie truskawkowym pokuszę się o wersję z jednymi z moich ulubionych owoców lata. Jeśli nie macie doświadczenia w pieczeniu ciast, to ciasto będzie idealne dla Was.
Przepis z Moich Wypieków
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 paczka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Stopniowo wbijamy jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na formę. Układamy owoce. Jeśli dajemy mrożone owoce, to przed wyłożeniem ich na ciasto, obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy między palcami. Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 50 minut (piekłam dłużej). Wyjmujemy i studzimy. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis z Moich Wypieków
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 paczka budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g owoców
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Stopniowo wbijamy jajka, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto na formę. Układamy owoce. Jeśli dajemy mrożone owoce, to przed wyłożeniem ich na ciasto, obtaczamy je w mące ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy i rozcieramy między palcami. Ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez około 50 minut (piekłam dłużej). Wyjmujemy i studzimy. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)