Wolicie dawać czy dostawać prezenty? Mnie ogromną radość sprawia robienie prezentów dla innych. Zawsze staram się dokładnie przemyśleć każdy szczegół, w końcu uśmiech na twarzy bliskiej osoby jest bezcenny.
Dziś przepis, który już raz pojawił się na blogu, wzbogacony jednak o pyszny czekoladowy krem na bazie mascarpone. Jest dość sztywny, dzięki czemu świetnie nadaje się do dekoracji babeczek, z pewnością sprawdzi się również w tortach. Koniecznie spróbujcie!
Przepis na czekoladowe muffiny znajdziecie tutaj
Przepis na krem z Ciccolato Gatto
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)
Zmiksować mascarpone ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem oraz kakao. Na koniec dodać czekoladę i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na upieczone muffiny. Smacznego!
30 marca 2012
24 marca 2012
Kakaowa babka z suszonymi śliwkami
Święta zbliżają się ogromnymi krokami. Na blogach królują już wielkanocne przysmaki, więc aby nie pozostawać w tyle, i ja proponuję Wam jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast - babkę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, lecz dodatek suszonych śliwek na wierzchu sprawia, iż staje się nieco bardziej elegancka. Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na babkę, może warto spróbować?
Przepis z "Polska na słodko" Wandy Jackowskiej
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 20 dag śliwek suszonych
- 20 dag masła
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kieliszki rumu
- aromat rumowy
- opakowanie cukru waniliowego
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Śliwki zalać rumem, odstawić na 1 h. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Masło, olej, wodę, kilka kropli aromatu rumowego i cukier podgrzać w dużym garnku, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Przestudzić. Dodać roztrzepane żółtka i kakao, dokładnie wymieszać. Wsypywać stopniowo suche składniki, dokładnie mieszając całość. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Śliwki odsączyć z rumu. Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w temp. 160ºC przez 60-70 minut. Smacznego!
Przepis z "Polska na słodko" Wandy Jackowskiej
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 20 dag śliwek suszonych
- 20 dag masła
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kieliszki rumu
- aromat rumowy
- opakowanie cukru waniliowego
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Śliwki zalać rumem, odstawić na 1 h. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Masło, olej, wodę, kilka kropli aromatu rumowego i cukier podgrzać w dużym garnku, stale mieszając, aż powstanie gładka masa. Przestudzić. Dodać roztrzepane żółtka i kakao, dokładnie wymieszać. Wsypywać stopniowo suche składniki, dokładnie mieszając całość. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w ciasto. Śliwki odsączyć z rumu. Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w temp. 160ºC przez 60-70 minut. Smacznego!
20 marca 2012
Ciasto żurawinowe z białą czekoladą
Nie od dziś wiadomo, że żurawina tworzy z białą czekoladą parę doskonalą. Dlatego gdy natknęłam się na przepis na poniższe ciasto wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Nie rozczarowałam się. Słodka czekolada i kwaskowata żurawina zanurzona w lekko imbirowym cieście, do tego warstwa kremowego serka i polewa. Naprawdę warto spróbować.
Przepis z bloga Czarownica-Agata
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki żytniej (dałam typ 720)
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
- 1,5 tabliczki białej czekolady
Krem z serka:
- 250 g kremowego serka śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 krople ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
Ucieramy brązowy cukier z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy przesianą mąkę, najpierw żytnią, potem tortową. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180ºC przez 30-35 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy i odwracamy. Serek miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt i sok z cytryny. Całość łączymy i smarujemy ciasto kremem. Na tym etapie można ciasto udekorować suszoną żurawiną. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Wlewamy do woreczka, nacinamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Przepis z bloga Czarownica-Agata
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki żytniej (dałam typ 720)
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
- 1,5 tabliczki białej czekolady
Krem z serka:
- 250 g kremowego serka śmietankowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 krople ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
Ucieramy brązowy cukier z masłem, dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodajemy przesianą mąkę, najpierw żytnią, potem tortową. Miksujemy do pełnego połączenia składników. Wrzucamy pokrojoną żurawinę i białą czekoladę. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180ºC przez 30-35 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy i odwracamy. Serek miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ekstrakt i sok z cytryny. Całość łączymy i smarujemy ciasto kremem. Na tym etapie można ciasto udekorować suszoną żurawiną. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką. Wlewamy do woreczka, nacinamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
17 marca 2012
Ekspresowy makaron soba
Na początku chciałam Was przeprosić za dość długą nieobecność i brak nowych przepisów. Postaram się jak najszybciej nadrobić zaległości i nie dopuścić do takich zaniedbań w przyszłości.
Nie mam ostatnio czasu na wymyślne obiady, dlatego najczęściej sięgam po wszelkiego rodzaju makarony, dorzucam kilka składników i mam gotowe danie. Tak też postąpiłam w przypadku dzisiejszego przepisu, a właściwie pomysłu na makaron soba, który można dowolnie modyfikować, w zależności od zawartości Waszej spiżarki. Ja postawiłam na podstawowe składniki kuchni azjatyckiej - sos sojowy, rybny, chili, olej sezamowy, dodałam chili i pietruszkę oraz podprażone orzechy nerkowca. Pyszne i szybkie, idealne dla zabieganych.
Na podstawie przepisu Jamiego Olivera z "30 minut w kuchni"
Składniki:
- 1 porcja makaronu soba
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- kilka kropli sosu chili
- 30 g orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki miodu
Makaron ugotować według przepisu na paczce. Pokroić drobno chili, cebulę oraz natkę pietruszki. Przełożyć do miski, dodać sos sojowy, rybny, sok z limonki, olej sezamowy oraz kilka kropli sosu chili, wymieszać. Na suchej patelni uprażyć orzechy. Zwiększyć ogień, polać je miodem, wymieszać. Połączyć razem wszystkie składniki. Smacznego!
Nie mam ostatnio czasu na wymyślne obiady, dlatego najczęściej sięgam po wszelkiego rodzaju makarony, dorzucam kilka składników i mam gotowe danie. Tak też postąpiłam w przypadku dzisiejszego przepisu, a właściwie pomysłu na makaron soba, który można dowolnie modyfikować, w zależności od zawartości Waszej spiżarki. Ja postawiłam na podstawowe składniki kuchni azjatyckiej - sos sojowy, rybny, chili, olej sezamowy, dodałam chili i pietruszkę oraz podprażone orzechy nerkowca. Pyszne i szybkie, idealne dla zabieganych.
Na podstawie przepisu Jamiego Olivera z "30 minut w kuchni"
Składniki:
- 1 porcja makaronu soba
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki sosu rybnego
- kilka kropli sosu chili
- 30 g orzechów nerkowca
- 1/2 łyżeczki miodu
Makaron ugotować według przepisu na paczce. Pokroić drobno chili, cebulę oraz natkę pietruszki. Przełożyć do miski, dodać sos sojowy, rybny, sok z limonki, olej sezamowy oraz kilka kropli sosu chili, wymieszać. Na suchej patelni uprażyć orzechy. Zwiększyć ogień, polać je miodem, wymieszać. Połączyć razem wszystkie składniki. Smacznego!
08 marca 2012
Soba z sezamem + kurczak z ostrym sosem chili
Ostatnio coraz częściej sięgam do kuchni azjatyckiej. Sos sojowy stał się jednym z najczęściej eksploatowanych produktów w mojej kuchni. Bardzo polubiłam także ostry sos chili z czosnkiem oraz olej sezamowy, którego zapach po prostu uwielbiam. Jeśli połączycie wszystkie powyższe produkty i dodacie kilka innych otrzymacie pyszne danie o prawdziwym orientalnym charakterze. Ja robiłam sobie taki obiad kilka dni pod rząd i ciągle nie mam dosyć.
Makaron soba z ziarnami sezamu i dymką
Przepis z "Forever summer" Nigelli Lawson
Składniki:
- 75 g sezamu, uprażonego
- 250 g makaronu soba
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 5 dymek, pokrojonych
Makaron ugotować według przepisu na paczce, odcedzić. Wymieszać w misce ocet ryżowy, sos sojowy, miód, olej sezamowy. Dodać makaron oraz dymkę, całość wymieszać. Dodać sezam i ponownie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Kurczak w ostrym sosie chili
Przepis z Grumpy's Honeybunch
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sos:
- 3 łyżki sosu chili
- 2 łyżki ketchupu (dałam pikantny)
- 1-2 łyżki miodu (dałam 1)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki wody
Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym oraz cukrem. Odstawić na 1 h. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać w garnuszku wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, pogotować, aż sos stanie się lepki. Zestawić z ognia. Wymieszać mąki z sezamem, obtoczyć kawałki kurczaka. Smażyć kurczaka, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem chili. Smacznego!
Makaron soba z ziarnami sezamu i dymką
Przepis z "Forever summer" Nigelli Lawson
Składniki:
- 75 g sezamu, uprażonego
- 250 g makaronu soba
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 5 dymek, pokrojonych
Makaron ugotować według przepisu na paczce, odcedzić. Wymieszać w misce ocet ryżowy, sos sojowy, miód, olej sezamowy. Dodać makaron oraz dymkę, całość wymieszać. Dodać sezam i ponownie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Kurczak w ostrym sosie chili
Przepis z Grumpy's Honeybunch
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sos:
- 3 łyżki sosu chili
- 2 łyżki ketchupu (dałam pikantny)
- 1-2 łyżki miodu (dałam 1)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki wody
Kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym oraz cukrem. Odstawić na 1 h. W tym czasie przygotować sos. Wymieszać w garnuszku wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, pogotować, aż sos stanie się lepki. Zestawić z ognia. Wymieszać mąki z sezamem, obtoczyć kawałki kurczaka. Smażyć kurczaka, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem chili. Smacznego!
04 marca 2012
Orzechowiec z czekoladą
Ciasto z serii "proste, szybkie i smaczne". Przepis bazuje głównie na mielonych orzechach laskowych, do tego kawałki czekolady i rum, dzięki któremu ciasto ma wspaniały zapach oraz smak. Idealne do popołudniowej herbatki.
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
- 20 dag mąki
- 25 dag orzechów laskowych
- 25 dag masła lub margaryny
- 170 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek rumu
- 1 tabliczka czekolady (dałam deserową), posiekanej
- szczypta soli
Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, obrać ze skórki. 150 g orzechów zemleć, resztę drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku, stale ucierając. Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy maślanej, stale ucierając. Na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy oraz czekoladę. Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 180ºC przez ok. 60 minut. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać patyczkiem i nasączyć rumem. Po wierzchu można polać polewą orzechową bądź czekoladową. Smacznego!
Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
- 20 dag mąki
- 25 dag orzechów laskowych
- 25 dag masła lub margaryny
- 170 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek rumu
- 1 tabliczka czekolady (dałam deserową), posiekanej
- szczypta soli
Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, obrać ze skórki. 150 g orzechów zemleć, resztę drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodawać po jednym jajku, stale ucierając. Wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do masy maślanej, stale ucierając. Na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy oraz czekoladę. Całość wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 180ºC przez ok. 60 minut. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać patyczkiem i nasączyć rumem. Po wierzchu można polać polewą orzechową bądź czekoladową. Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)